Útmutató a COVID 19 okozta kockázatok kezelésére

Forum Média 2021-04-12

Megjelent az „ISO/PAS 45005:2020 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Általános útmutatók biztonságos munkavégzéshez a Covid-19 járvány idején” hivatkozási számú és című specifikáció.

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján olvasható tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy megjelent – egyenlőre angol nyelven – az új „ISO/PAS 45005:2020 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Általános útmutatók biztonságos munkavégzéshez a Covid-19 járvány idején” hivatkozási számú és című specifikáció, amelyet az ISO gyorsított eljárásban dolgozott ki a munkahelyi egészségvédelem és biztonság megőrzése érdekében.

 

E dokumentum segíti a szervezeteket, hogy meg tudjanak felelni a járvány jelentette kihívásoknak a Covid-19 okozta kockázatok kezelésében. A specifikáció a későbbiekben hivatalos szabványként is kiadható lesz, a járvány jövőbeli lefolyásától és egyéb új információk napvilágra kerülésétől függően.

 

A dokumentum a legjobb nemzetközi gyakorlatokat foglalja össze, és célja a meglévő nemzeti előírások és jogszabályok kiegészítése. Bármilyen méretű és tevékenységi körű szervezetre alkalmazható, beleértve azokat is, melyek:

  • végig működtek a világjárvány alatt,
  • folytatják vagy tervbe vették a működés folytatását a teljes vagy részleges bezárást követően,
  • újonnan alakulnak.

 

Az ISO/PAS 45005:2020 útmutatást nyújt minden típusú munkavállaló védelmére (pl. a szervezet alkalmazottai, külső szolgáltató munkavállalói, egyéni vállalkozók, kölcsönzött munkaerők, idősebb és fogyatékossággal élő munkavállalók, segélyszervezetek, valamint egyéb érdekelt felek; pl. a munkahelyre látogatók, beleértve a lakosság tagjait is).

 

A dokumentumnak nem célja azonban útmutatást adni a specifikus járványmegelőzési előírások bevezetéséhez a klinikai, egészségügyi és egyéb környezetekben. Az ilyen és hasonló környezetekben dolgozók számára az alkalmazandó jogszabályokat és útmutatásokat a kormányzati szervek, a jogszabályalkotók és az egészségügyi hatóságok biztosítják – áll a honlapon megjelent tájékoztatóban.

 

A cikk a Munkavédelem c. szaklap 2021. áprilisi számában jelent meg.