Új időszámítás kezdődik a kiküldetések terén

dr. Pőcze Edina 2020-04-03

A 2020. július 1-jén hatályba lépő új járuléktörvény sok egyéb módosítás mellett a külföldön kiküldetésben dolgozók járulékalapjának számítási módját is jelentősen megváltoztatja, amely az eddigiekhez képest plusz költségeket jelenthet a munkáltatóknak.

Ráadásul közeleg 2020 nyara. Ez pedig az az időszak, amelytől kezdve – a kiküldetésről szóló uniós irányelv és a magyar jogszabályok alapján is – azonos szabályok vonatkoznak majd a helyi és a kiküldött munkavállalókra. A munkáltatók a jelenlegi szabályok értelmében nem kötelesek a fogadó országban érvényes minimálbérnél többet fizetni kiküldött dolgozóiknak, az új előírások azonban épp azt a célt szolgálják, hogy a külföldön dolgozó munkavállalók ugyanazokra a bérre, illetve juttatásokra legyenek jogosultak, mint a helyiek.

Az irányadó szóló uniós irányelv alapfeltételei közé tartozik ugyanis a kiküldött munkavállaló védelme, így többek között a minimális bérszint előírása, a maximális munkaidőre vonatkozó rendelkezések betartatása, az éves fizetett szabadság biztosítása, valamint a munkahelyi egészség és biztonság szabályainak alkalmazása. Így a fogadó magyar munkáltatónak biztosítania kell, hogy a külföldi munkavállalókat is megillessék a Munka Törvénykönyvében meghatározott minimumjogok a kiküldetés időszaka alatt, amelyről tájékoztatnia kell a külföldi munkáltatót is.

Van tehát mire felkészülnünk. Ezért a Fórum Média Kiadó úgy döntött, hogy webinárium formájában előadást szervez, ahol ismertetjük az új előírásokat. A március 24-én tartott, a Kiküldetés 2020. évi kihívásai c. online előadásunk előadója kiváló szakértőnk, Horváth Józsefné – a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete és
a Magyar Könyvvizsgálói Kamara minősített oktatója – volt.

A webinárium során többek között az alábbi kérdések kerültek megválaszolásra:

  • Milyen különbségek vannak az egyes kiküldetési formák között?
  • Mikor szükséges a munkavállaló hozzájárulása és a munkaszerződés módosítása?
  • Mi a teendő, amennyiben a fogadó ország szabályai kedvezőbbek a hazai előírásoknál?
  • Melyek a társadalombiztosítási szabályok egyezményes és nem egyezményes országban történő munkavégzés esetén?
  • Melyek az üzleti utazás során felmerülő kiadások? Melyek a költségtérítés, napidíj során felmerülő leggyakoribb kérdések?
  • Melyek a költségelszámolás lehetséges módjai és az elszámolásra kiadott előleg szabályai?
  • Kinek fizethető munkába járás?
  • Melyek a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának szabályai?

Még egyszer köszönjük ügyfeleink részvételét!

Amennyiben érdekli a téma, kérjük, tekintse meg a Kiküldetés és külföldiek foglalkoztatása 2020 c. szakmai kiadványunk ismertetőjét.

Ha pedig további információra lenne szüksége, úgy lehetősége van a videó-felvétel megtekintésére is.

Dr. Pőcze Edina
Termékfejlesztési Vezető