Tállai: új világ jön a NAV-nál áprilistól

Forum Média 2021-04-20

Április 1-jétől új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében, miután március 31-én véget ér a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra történő zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Az adóhivatal március 31-éig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az érintettek nem, vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-étől újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe; ezek jellemzően a magánszemélyek részére kiállított számlák – emlékeztet Tállai.

Már 64 millió számla adatai az új rendszeren keresztül érkeztek meg az adóhivatalhoz, ha ehhez hozzátesszük, hogy ez a 2018. július óta beküldött számlák mintegy 20 százaléka, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy a vállalkozások jelentős többsége felkészült az április 1-jei átállásra – véli az államtitkár.

Még három napjuk van azoknak a cégeknek is, amelyek eddig nem álltak át az új rendszerre. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázóprogramjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Az Online Számlázó mobilapplikácója okostelefonon is használható, az alkalmazás ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban – tette hozzá az államtitkár.

Tállai arra is figyelmeztet, hogy március 31-éig még használható a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-jétől már csak az eggyel fejlettebb, 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási tervezetek idén második félévtől induló kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.

A papírmentes számlázásra kitérve azt is megjegyezte az államtitkár, hogy számlánként akár 700 forintot is spórolhat az, aki a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, ami az új rendszerre történő átállást követően minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető, hiszen az adóhivatalba küldött online számlaadatok – az erre irányuló jelzés esetén –egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.

Forrás: www.adozona.hu