Szüneteltetett vállalkozói jogviszony beszámítása a CSED jogosultsági idejébe – Ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék

Forum Média 2022-06-07

Az Utcajogász Egyesület által indított perben a Fővárosi Törvényszék a felperes javára döntött.

Az Utcajogász Egyesületet egy édesanya kereste meg a tavalyi év végén, akinek csecsemőgondozási díj (CSED) iránti kérelmét elutasította Budapest Főváros Kormányhivatala.

 

A kormányhivatal szerint az édesanyának a gyermeke születését megelőző két éven belül nem volt megfelelő számú, összesen legalább 365 biztosított napja, mert a szüneteltetett vállalkozói jogviszonyát a jogosultsági idejébe nem lehet beszámítani. Ha azonban az édesanya az egyéni vállalkozói jogviszonyát megszüntette volna, akkor jogosult lett volna CSED-re, mert azt a munkaviszonyban töltött idejével egybeszámították volna.

 

Az egyesület azért indított pert a kormányhivatal ellen, mert semmilyen ésszerű indokát nem látta annak, hogy a törvény különbséget tegyen szünetelő vagy megszűnt vállalkozói tevékenység között, hiszen egyik esetben sincs járulékfizetés. 

 

A Fővárosi Törvényszék az Utcajogásznak adott igazat és kimondta, hogy a megkülönböztetésnek nincs alkotmányosan elfogadható indoka. Így ha az egyéni vállalkozás szünetelése alatt a leendő szülő nem fizet járulékot, pontosan ugyanúgy lehetőség van a szünetelést megelőző egyéni vállalkozói tevékenység és a munkaviszony keretében szerzett napok egybeszámítására, mint a megszüntetett egyéni vállalkozás kapcsán.

 

A döntés azért is jelentős, mert a kérdés nagyon sok kisgyermekes szülőt érinthet, hiszen sokan nem kapnak megfelelő tájékoztatást a szünetelő egyéni vállalkozói tevékenység gyermekvállalásra ható következményeiről.

 

Forrás: jogiforum.hu