Publikációk

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Üvegkapu, avagy változások az építőipari foglalkoztatás kapcsán
Üvegkapu, avagy változások az építőipari foglalkoztatás kapcsán 2021-07-28

Magyarország legjobban és legerősebben fejlődő iparága az építőipar. A folyamatosan fejlődő iparágban azonban rendkívül magas a fekete- és szürkefoglalkoztatás. A vállalkozók egy része ugyanis azzal próbálja enyhíteni a működési költségeit, hogy az általa foglalkoztatott munkavállalókat nem jelenti be. Nem vitatott tény ugyanis, hogy a munkaadót egy munkavállaló után a munkabéren túl számtalan más költség is terheli, melyet gyakran nem jogszerű eszközökkel csökkenteni akarnak a foglalkoztatók. Természetesen az állam ezeket a jogszerűtlen munkáltatói cselekményeket igyekszik megakadályozni és felderíteni. Az építőipar vonatkozásában az ilyen munkálatói cselekmények felderítésére a helyszíni szemle szolgáltatott lehetőséget. Az állam ezen eszköze azonban nem volt alkalmas arra, hogy a feketefoglalkoztatást teljes mértékben felszámolja, ezért aztán a jogalkotó új jogintézmény bevezetése mellett döntött.

Tovább olvasom!
A határozott idejű munkaviszony
A határozott idejű munkaviszony 2021-07-26

A munkaszerződésben, ha a felek nem határozzák meg a munkaviszony időtartamát, akkor az határozatlan időre jön létre, határozott időre csak akkor szól a munkaviszony, ha a munkaszerződésben megállapodnak annak időtartamában [Mt. 45. § (2) bek.]. A kikötött időtartam letelte mint jogi tény – bontó feltételként – automatikusan megszünteti a munkaviszonyt [Mt. 63. § (1) bek. c) pont].

Tovább olvasom!
Kis teherbírású tető bezöldítése
Kis teherbírású tető bezöldítése 2021-05-28

Lakossági igényként érkezett a megtisztelő kérés a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni.

Tovább olvasom!
A kapcsolt vállalkozási viszony
A kapcsolt vállalkozási viszony 2021-02-22

Régóta alkalmazott jogintézmény az adózásban, mégis a mai napig számos adózónak okoz fejtörést a kapcsolt vállalkozási körének megállapítása. A témának külön aktualitását adja a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) 2021-től bevezetett azon módosítás, mely szerint a kataalany – kifizetőnek minősülő – kapcsolt vállalkozását 40 százalékos mértékű adó terheli a kataalanynak juttatott bevétel után. A külföldi – kapcsolt vállalkozás – kifizetőtől szerzett bevétel alapján pedig a kataalanyt terheli e kötelezettség.

 

Tovább olvasom!
Módosultak egyes, sajátos számviteli kormányrendeletek
Módosultak egyes, sajátos számviteli kormányrendeletek 2021-02-22

A számviteli törvényhez kapcsolódó, sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek módosításáról, valamint az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló kormányrendelet módosításáról szóló 616/2020. (XII. 21.) Korm. rendelet több kormányrendeletet módosított a 2020. év végével.

Tovább olvasom!