Publikációk

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Jelentős lépésre készül a NAV– fel kell készülnie a cégeknek és a katásoknak is
Jelentős lépésre készül a NAV– fel kell készülnie a cégeknek és a katásoknak is 2020-02-19

Jelentős változás előtt áll a magyar adózási rendszer, és maga a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) is: 2020-ban több dolog is alapjaiban alakul át a számlázásnál, így a vállalkozások működésében. Radnai Károly, az OrienTax Adótanácsadó Zrt. partnere a Portfolio-nak elmondta, hogy a folyamat még az elején jár, de az biztos, hogy az adóhatóság nem lassít a digitalizációs fejlesztésekkel. A szakértővel többek között arról beszélgettünk, hogy az újítások mennyire könnyítik meg a vállalkozások dolgát, csökkentik-e a cégek adminisztrációra fordított idejét, mire kell idén készülnie idén katásoknak és a katás vállalkozókat foglalkoztató cégeknek.

Tovább olvasom!
A belső kommunikációs rendszer fontossága
A belső kommunikációs rendszer fontossága nem csak duma… 2020-01-28

A szervezetben minden rendszernek az a feladata, hogy a szervezet küldetését, céljai elérését támogassa. A hatékony, eredményes szervezeti működés nem képzelhető el a szervezeten belüli megfelelő kommunikáció nélkül. A belső kommunikáció része a vezetési kultúrának, elősegíti a szervezet tagjai azonosulását és fejleszti a munkatársak együttműködési készségét.

Tovább olvasom!
Módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek
Módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek 2020-01-24

A tűzvédelmi szakemberek javaslatait figyelembe véve továbbá az OTSZ módosítása miatt ismét bővültek illetve módosultak Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek, amelyek a Katasztrófavédelem honlapján már el is érhetőek. Most induló cikksorozatunkban ezeket a változásokat illetve bővítéseket ismertetjük.

Tovább olvasom!
Módosult a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény
Módosult a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 2020-01-24

2020 január 1-től hatályos a kémiai biztonságról szól 2000. évi XXV. tv. módosítása. A változás oka az anyagok és keverékek osztályozásáról, csomagolásáról és feliratozásáról szóló 1272/2008/EK rendelet (továbbiakban: CLP) 45.cikkéhez és VIII. mellékletéhez történő igazítás. 

Új szabályok vonatkoznak a veszélyes anyagok és a veszélyes keverékek bejelentésére a Méregközpontba történő bejelentésre, valamint a kártevőirtás engedélyezésére.

Tovább olvasom!
Minimálbér, garantált bérminimum 2020
Minimálbér, garantált bérminimum 2020 2020-01-24

A december 30-i közlönyökben megjelent határozatdömping közepette megjelent a rendelet a 2020-as minimálbér és garantált bérminimum szabályairól. A döntés kimondja, hogy a rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra, a rendelet 2020. január elsején lépett hatályba.

Tovább olvasom!
A munkajogi igény
A munkajogi igény 2019-09-19

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, észszerű határidőn belül bírálja el.

Tovább olvasom!
A közszolgálati személyügyi nyilvántartásra, valamint a közszolgálati alkalmazottak
Közszolgálati személyügyi nyilvántartás, alkalmazottak és munkavállalók személyi irataira vonatkozó szabályok 2019-09-18

A közszolgálati személyügyi nyilvántartásra és statisztikai adatgyűjtésre, a közszolgálati alkalmazottak és a munkavállalók személyi irataira vonatkozó szabályokról, valamint a kormányzati igazgatási szervek álláshelyeinek nyilvántartásáról szóló 87/2019. (IV. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) néhány rendelkezését tekintjük át.

Tovább olvasom!
Összefoglaló az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról
Összefoglaló az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról 2019-08-15

2019. 07. 26-án megjelent a Magyar Közlönyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet. Bár a rendeletben foglaltak csak 2020 januárjában fognak hatályba lépni, mindenképpen el kell kezdenünk foglalkozni annak tartalmával. Jelen cikk egy általános, átfogó képet ad a jogszabályi változásokról, valamint ezen lapszámtól kezdve indul az a cikksorozat, ami a részletes ismertetőket fogja tartalmazni.

Tovább olvasom!
A nyári betakarítás tűzvédelmi sajátosságai
A nyári betakarítás tűzvédelmi sajátosságai 2019-07-19

Hagyományosan június vége, július eleje a nyári betakarítási munkák kezdete. Ahhoz, hogy a betakarítást, a termények feldolgozását, tárolását is elkerüljék a tűzesetek, röviden áttekintjük a legfontosabb aktuális tudnivalókat, megtörtént esetek tanulságait, valamint a jó gyakorlatokat.

Tovább olvasom!
Szélsőségesen meleg időjárás, munkavédelem nyáron, munkavállalok védelme nyáron
Szélsőségesen meleg időjárás 2019-07-19

Az utóbbi évek időjárás-változásai egyre jobban ráirányították a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés esetenként váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási eseményeket hoz, amely új, az eddigieknél nagyobb, gyakrabban jelentkező kockázatot jelent az európai országokban élők számára, így Magyarországon is. A szélsőséges időjárási körülmények általában a hőség gyakoribb és hosszabb idejű megjelenésében mutatkozik, amely a megszokott időjárási viszonyainkhoz alkalmazkodott emberi szervezet részére fokozott megterhelést jelent.

Tovább olvasom!
kémiai biztonság, hatósági ellenőrzések, ellenőrzések 2019
A kémiai biztonság hatósági ellenőrzése 2019-ben 2019-06-11

Budapest Főváros Kormányhivatalának és járási/kerületi hivatalainak népegészségügyi osztályai ebben az évben is szakmai munkatervek, országos hatósági ellenőrzési tervek és Európai Uniós szinten koordinált projektek alapján végzik ellenőrzési feladataikat.

Tovább olvasom!