Publikációk

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

A kapcsolt vállalkozási viszony
A kapcsolt vállalkozási viszony 2021-02-22

Régóta alkalmazott jogintézmény az adózásban, mégis a mai napig számos adózónak okoz fejtörést a kapcsolt vállalkozási körének megállapítása. A témának külön aktualitását adja a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) 2021-től bevezetett azon módosítás, mely szerint a kataalany – kifizetőnek minősülő – kapcsolt vállalkozását 40 százalékos mértékű adó terheli a kataalanynak juttatott bevétel után. A külföldi – kapcsolt vállalkozás – kifizetőtől szerzett bevétel alapján pedig a kataalanyt terheli e kötelezettség.

 

Tovább olvasom!
Módosultak egyes, sajátos számviteli kormányrendeletek
Módosultak egyes, sajátos számviteli kormányrendeletek 2021-02-22

A számviteli törvényhez kapcsolódó, sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek módosításáról, valamint az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló kormányrendelet módosításáról szóló 616/2020. (XII. 21.) Korm. rendelet több kormányrendeletet módosított a 2020. év végével.

Tovább olvasom!
Áttérés a kata hatálya alá társasági adóalanyok esetében
Áttérés a kata hatálya alá társasági adóalanyok esetében 2021-01-18

A magyar adórendszerben jelenleg három olyan adónem van, amelyek hatálya alatt a jogi személyek és az egyéni cégek teljesíthetik a nyereségadó-kötelezettségeiket; ezek a társasági adó, a kisvállalati adó és a kisadózó vállalkozások tételes adója[1]. Az adórendszer tehát az adózók egy részének választási lehetőséget biztosít az adónemek között. A megalapozott választáshoz sok körülmény együttes vizsgálata szükséges, mindamellett, hogy az adózónak az adóalanyiság törvényi feltételeinek eleget kell tennie, figyelembe kell vennie a saját működésének sajátosságait. Az egyedi körülmények vizsgálata nélkül általánosságban megállapíthatjuk, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója [a továbbiakban: kata] szerinti adózás meglehetősen kedvező az adózók egy bizonyos körének. Így bizonyára jelenleg is vannak olyan adózók, amelyek „most” döntenek, döntöttek úgy, hogy – például 2021. január 1-jétől – a társasági adó hatálya alól áttérnek, áttértek a kata hatálya alá. Az alábbi írás a társasági adó hatálya alól a kata hatálya alá történő áttérés esetén irányadó szabályokat kívánja bemutatni.  

[1] Megjegyezzük ugyanakkor a kisadózó vállalkozások tételes adója nem tekinthető nyereségadónak, hiszen az alapvetően a bevételt, nem a nyereséget adóztatja.

Tovább olvasom!
A munkáltatók év eleji teendői
A munkáltatók év eleji teendői 2020-12-17

Az év végi hajtás után az év elején sem lélegezhetnek fel a munkáltatók, számos teendő vár rájuk, amelyeket jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül megpróbálunk összegyűjteni. Először is a hatályos jogszabályok alapján célszerű a nyomtatványok frissítése, a szabályzatok aktualizálása.

Tovább olvasom!
Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus-fertőzés esetén
Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus-fertőzés esetén 2020-12-17

Az emberi erőforrások minisztériuma november 26-án körlevelet adott ki valamennyi személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást és szakosított ellátást nyújtó szociális intézmény, szolgáltató, gyermekjóléti szolgáltató és intézmény, valamint gyermekvédelmi szakellátási és javítóintézeti intézmény fenntartója és intézményvezetője részére a COVID-19 vírusfertőzéssel kapcsolatos munkavédelmi és társadalombiztosítási eljárásrendre.

Tovább olvasom!
A számviteli törvény újabb módosításáról
A számviteli törvény újabb módosításáról 2020-11-24

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény újabb módosítását a T/13.258. számú törvényjavaslat tartalmazza. A számviteli törvény módosítása elsősorban a más jogszabályi változásokkal való összhang és a törvényen belüli belső összhang megtemetését szolgálja, illetve egyszerűsítéseket tartalmaz.

Tovább olvasom!