Publikációk

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Áttérés a kata hatálya alá társasági adóalanyok esetében
Áttérés a kata hatálya alá társasági adóalanyok esetében 2021-01-18

A magyar adórendszerben jelenleg három olyan adónem van, amelyek hatálya alatt a jogi személyek és az egyéni cégek teljesíthetik a nyereségadó-kötelezettségeiket; ezek a társasági adó, a kisvállalati adó és a kisadózó vállalkozások tételes adója[1]. Az adórendszer tehát az adózók egy részének választási lehetőséget biztosít az adónemek között. A megalapozott választáshoz sok körülmény együttes vizsgálata szükséges, mindamellett, hogy az adózónak az adóalanyiság törvényi feltételeinek eleget kell tennie, figyelembe kell vennie a saját működésének sajátosságait. Az egyedi körülmények vizsgálata nélkül általánosságban megállapíthatjuk, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója [a továbbiakban: kata] szerinti adózás meglehetősen kedvező az adózók egy bizonyos körének. Így bizonyára jelenleg is vannak olyan adózók, amelyek „most” döntenek, döntöttek úgy, hogy – például 2021. január 1-jétől – a társasági adó hatálya alól áttérnek, áttértek a kata hatálya alá. Az alábbi írás a társasági adó hatálya alól a kata hatálya alá történő áttérés esetén irányadó szabályokat kívánja bemutatni.  

[1] Megjegyezzük ugyanakkor a kisadózó vállalkozások tételes adója nem tekinthető nyereségadónak, hiszen az alapvetően a bevételt, nem a nyereséget adóztatja.

Tovább olvasom!
A munkáltatók év eleji teendői
A munkáltatók év eleji teendői 2020-12-17

Az év végi hajtás után az év elején sem lélegezhetnek fel a munkáltatók, számos teendő vár rájuk, amelyeket jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül megpróbálunk összegyűjteni. Először is a hatályos jogszabályok alapján célszerű a nyomtatványok frissítése, a szabályzatok aktualizálása.

Tovább olvasom!
Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus-fertőzés esetén
Foglalkozási megbetegedés megállapításának folyamata koronavírus-fertőzés esetén 2020-12-17

Az emberi erőforrások minisztériuma november 26-án körlevelet adott ki valamennyi személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást és szakosított ellátást nyújtó szociális intézmény, szolgáltató, gyermekjóléti szolgáltató és intézmény, valamint gyermekvédelmi szakellátási és javítóintézeti intézmény fenntartója és intézményvezetője részére a COVID-19 vírusfertőzéssel kapcsolatos munkavédelmi és társadalombiztosítási eljárásrendre.

Tovább olvasom!
A számviteli törvény újabb módosításáról
A számviteli törvény újabb módosításáról 2020-11-24

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény újabb módosítását a T/13.258. számú törvényjavaslat tartalmazza. A számviteli törvény módosítása elsősorban a más jogszabályi változásokkal való összhang és a törvényen belüli belső összhang megtemetését szolgálja, illetve egyszerűsítéseket tartalmaz.

Tovább olvasom!
Mindent egyszerre – avagy sokrétű stúdió szigetelés Tektalannal
Mindent egyszerre – avagy sokrétű stúdió szigetelés Tektalannal 2020-08-27

Augusztusz írásunkban egy még a tavalyi évben indult, de csak idén elkészült projektet mutatunk be. Egy kis méretű videóstúdió kialakításához kérték a segítségünk. A meglehetősen régi épületrész hagyományos téglából készült, nagyobb részben alumínium lemez, kisebb részben cserép borítású tetővel. Az építő szerette volna egy szigetelőanyaggal megoldani az épület hő- és hangszigetelését is. Miután ebben a stúdióban hangfelvétel is történik, a megfelelő akusztikai kialakítás is szempont volt, egy csendes, minél kisebb utózengésű tér kialakítása volt a cél.

Tovább olvasom!
Közúti járművek tűzvédelme tűzoltó készülékekkel
Közúti járművek tűzvédelme tűzoltó készülékekkel 2020-07-13

A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is évente több millió tonna árut szállítanak közúton, vasúton és vízen, illetve ezek mellett – ugyan csekélyebb mennyiségben, de folyamatosan – megjelennek a légi szállításban is. A közúti szállítás során egyre nagyobb mennyiségű árut szállítanak a belföldi és nemzetközi forgalomban, ezek egy része veszélyes árunak minősül.

Tovább olvasom!
Folytatódik a Népi Építészeti Program
Folytatódik a Népi Építészeti Program 2020-06-26

A Népi Építészeti Program idén nyáron két újabb lehetőséget ír ki támogatás igénylésére, júniusban a tájházak, júliusban pedig magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak nyújthatnak be kérelmet szakmai előkészítésre és felújításra - közölte a Teleki László Alapítvány az MTI-vel.

Tovább olvasom!
A munkahelyteremtő bérköltség-támogatás
A munkahelyteremtő bérköltség-támogatás 2020-06-09

A járványveszély következményeként sok munkahely esetében a munkaviszony megszüntetése elkerülhetetlenné vált, amivel jelentősen megnőtt a regisztrált álláskeresők száma. A helyzet megoldására a különböző kormányrendeletek mellett 2020. május 18. napjától lehetőség nyílt egy ún. munkahelyteremtő bértámogatási program igénybevételére, amelynek részletszabályait az alábbiakban ismertetjük.

Tovább olvasom!
EU-OSHA uniós iránymutatás a munkahelyek védelmére a járvánnyal kapcsolatban
EU-OSHA uniós iránymutatás a munkahelyek védelmére a járvánnyal kapcsolatban 2020-06-09

Az EU-OSHA nem kötelező érvényű uniós iránymutatást tett közzé a honlapján a „COVID-19: Visszatérés a munkahelyre. A munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme” címmel, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a munkáltatók és munkavállalók biztonságának és egészségének megőrzésében egy olyan munkakörnyezetben, amely jelentősen megváltozott a világjárvány miatt.

Tovább olvasom!
Módosul, de nem marad el a pedagógusminősítés és a tanfelügyeleti ellenőrzés
Módosul, de nem marad el a pedagógusminősítés és a tanfelügyeleti ellenőrzés 2020-06-08

A kormány által a veszélyhelyzet miatt a 2019/2020. tanévre tervezett minősítési eljárások végrehajtása nem maradhat el, csupán idejüket ütemezték át. A módosítást a veszélyhelyzet során az egyes pedagógusminősítési eljárások lefolytatásáról és az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésekről szóló 222/2020. (V. 22.) Korm. rendeletben előírtak alapján fogják érvényesíteni.

Tovább olvasom!
Jelentős lépésre készül a NAV– fel kell készülnie a cégeknek és a katásoknak is
Jelentős lépésre készül a NAV– fel kell készülnie a cégeknek és a katásoknak is 2020-02-19

Jelentős változás előtt áll a magyar adózási rendszer, és maga a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) is: 2020-ban több dolog is alapjaiban alakul át a számlázásnál, így a vállalkozások működésében. Radnai Károly, az OrienTax Adótanácsadó Zrt. partnere a Portfolio-nak elmondta, hogy a folyamat még az elején jár, de az biztos, hogy az adóhatóság nem lassít a digitalizációs fejlesztésekkel. A szakértővel többek között arról beszélgettünk, hogy az újítások mennyire könnyítik meg a vállalkozások dolgát, csökkentik-e a cégek adminisztrációra fordított idejét, mire kell idén készülnie idén katásoknak és a katás vállalkozókat foglalkoztató cégeknek.

Tovább olvasom!
A belső kommunikációs rendszer fontossága
A belső kommunikációs rendszer fontossága nem csak duma… 2020-01-28

A szervezetben minden rendszernek az a feladata, hogy a szervezet küldetését, céljai elérését támogassa. A hatékony, eredményes szervezeti működés nem képzelhető el a szervezeten belüli megfelelő kommunikáció nélkül. A belső kommunikáció része a vezetési kultúrának, elősegíti a szervezet tagjai azonosulását és fejleszti a munkatársak együttműködési készségét.

Tovább olvasom!
Módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek
Módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek 2020-01-24

A tűzvédelmi szakemberek javaslatait figyelembe véve továbbá az OTSZ módosítása miatt ismét bővültek illetve módosultak Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek, amelyek a Katasztrófavédelem honlapján már el is érhetőek. Most induló cikksorozatunkban ezeket a változásokat illetve bővítéseket ismertetjük.

Tovább olvasom!
Módosult a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény
Módosult a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 2020-01-24

2020 január 1-től hatályos a kémiai biztonságról szól 2000. évi XXV. tv. módosítása. A változás oka az anyagok és keverékek osztályozásáról, csomagolásáról és feliratozásáról szóló 1272/2008/EK rendelet (továbbiakban: CLP) 45.cikkéhez és VIII. mellékletéhez történő igazítás. 

Új szabályok vonatkoznak a veszélyes anyagok és a veszélyes keverékek bejelentésére a Méregközpontba történő bejelentésre, valamint a kártevőirtás engedélyezésére.

Tovább olvasom!
Minimálbér, garantált bérminimum 2020
Minimálbér, garantált bérminimum 2020 2020-01-24

A december 30-i közlönyökben megjelent határozatdömping közepette megjelent a rendelet a 2020-as minimálbér és garantált bérminimum szabályairól. A döntés kimondja, hogy a rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra, a rendelet 2020. január elsején lépett hatályba.

Tovább olvasom!
A munkajogi igény
A munkajogi igény 2019-09-19

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, észszerű határidőn belül bírálja el.

Tovább olvasom!
A közszolgálati személyügyi nyilvántartásra, valamint a közszolgálati alkalmazottak
Közszolgálati személyügyi nyilvántartás, alkalmazottak és munkavállalók személyi irataira vonatkozó szabályok 2019-09-18

A közszolgálati személyügyi nyilvántartásra és statisztikai adatgyűjtésre, a közszolgálati alkalmazottak és a munkavállalók személyi irataira vonatkozó szabályokról, valamint a kormányzati igazgatási szervek álláshelyeinek nyilvántartásáról szóló 87/2019. (IV. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) néhány rendelkezését tekintjük át.

Tovább olvasom!
Összefoglaló az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról
Összefoglaló az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról 2019-08-15

2019. 07. 26-án megjelent a Magyar Közlönyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet. Bár a rendeletben foglaltak csak 2020 januárjában fognak hatályba lépni, mindenképpen el kell kezdenünk foglalkozni annak tartalmával. Jelen cikk egy általános, átfogó képet ad a jogszabályi változásokról, valamint ezen lapszámtól kezdve indul az a cikksorozat, ami a részletes ismertetőket fogja tartalmazni.

Tovább olvasom!
A nyári betakarítás tűzvédelmi sajátosságai
A nyári betakarítás tűzvédelmi sajátosságai 2019-07-19

Hagyományosan június vége, július eleje a nyári betakarítási munkák kezdete. Ahhoz, hogy a betakarítást, a termények feldolgozását, tárolását is elkerüljék a tűzesetek, röviden áttekintjük a legfontosabb aktuális tudnivalókat, megtörtént esetek tanulságait, valamint a jó gyakorlatokat.

Tovább olvasom!
Szélsőségesen meleg időjárás, munkavédelem nyáron, munkavállalok védelme nyáron
Szélsőségesen meleg időjárás 2019-07-19

Az utóbbi évek időjárás-változásai egyre jobban ráirányították a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés esetenként váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási eseményeket hoz, amely új, az eddigieknél nagyobb, gyakrabban jelentkező kockázatot jelent az európai országokban élők számára, így Magyarországon is. A szélsőséges időjárási körülmények általában a hőség gyakoribb és hosszabb idejű megjelenésében mutatkozik, amely a megszokott időjárási viszonyainkhoz alkalmazkodott emberi szervezet részére fokozott megterhelést jelent.

Tovább olvasom!
kémiai biztonság, hatósági ellenőrzések, ellenőrzések 2019
A kémiai biztonság hatósági ellenőrzése 2019-ben 2019-06-11

Budapest Főváros Kormányhivatalának és járási/kerületi hivatalainak népegészségügyi osztályai ebben az évben is szakmai munkatervek, országos hatósági ellenőrzési tervek és Európai Uniós szinten koordinált projektek alapján végzik ellenőrzési feladataikat.

Tovább olvasom!