Nőtt az építőipari termelés az EU-ban és az euróövezetben januárban havi szinten

Forum Média 2021-03-25

Nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben decemberben havi szinten, ugyanakkor csökkent éves összevetésben.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,8 százalékkal, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 0,9 százalékkal nőtt az építőipari termelés januárban az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben az euróövezetben 1,9 százalékkal, az unió egészében pedig 1,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, 11 országból ugyanis nincs januárra vonatkozó adat.

Az elérhető adatok alapján januárban a legnagyobb havi csökkenést Németországból (-12,2 százalék), Szlovákiából (-2,3 százalék) és Bulgáriából (-1,3 százalék) jelentették. A legnagyobb havi növekedés pedig Franciaországban volt 16,3 százalékkal, amelyet Szlovénia (+8,4 százalék) és Magyarország (+7,4 százalék) követett.

 

Éves összevetésben a legnagyobb növekedés Magyarországon volt januárban, 11 százalékos, majd Franciaország (+4,3 százalék) és Szlovénia (+4,2 százalék) következett. A legnagyobb csökkenés Szlovákiában (-14,5 százalék), Németországban (-8,7 százalék) és Ausztriában (-8,5 százalék) volt.

 

A 2020-as év egészét tekintve az euróövezetben 5,7 százalékkal, az unióban pedig 5,0 százalékkal esett vissza az építőipari termelés az előző évhez képest.

 

Forrás: mti.hu