Négy százalékponttal csökkennek a vállalkozói terhek, egy százalékponttal a kisvállalkozói adó

Forum Media 2021-11-12

A 200 ezer forintos minimálbérért cserébe csökken az adó. Bátor dolognak tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter jelentős adócsökkentést vállalt be a minimálbér emelésért cserébe – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Orbán bejelentette, hogy négy százalékponttal csökkenti a kormány a szociális hozzájárulás mértékét (egészen pontosan megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, a jelenlegi szochó pedig 2,5 százalékponttal csökken - a szerk.), tíz százalékra pedig a kisvállalkozói adó – ez eddig 11 százalék volt.

Emlékeztetett, hogy cserébe a minimálbér 200 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint lesz 2022-től. A miniszterelnök arról beszélt, a minimálbért nem határozhatja meg a kormány – ha így lenne, akkor Orbán szerint akár háromszor ennyi is lehetne –, abban viszont tud segíteni a vállalkozásoknak, hogy átvállalja tőlük a tb-járulékot. Ez akkor tud teljesülni, ha a munkaadók elfogadják, hogy a minimálbért húsz százalékkal növelik, hogy tényleg elérhesse a 200 ezer forintos szintet.

Forrás: www.hvg.hu