Már januárban magasabb személyi adókedvezménnyel számolhatnak az érintettek

Forum Média 2021-02-22

A minimálbér február 1-jétől 4%-kal emelkedett, de a minimálbér összegéhez igazodó adókedvezmények, például a betegségek miatt járó személyi kedvezmény – visszamenőleg – már januártól a megemelt minimálbér alapján számítandók – közölte a Pénzügyminisztérium. Ezzel szemben az adókötelezettségek kiszámításánál az alacsonyabb, az év első napján érvényes összeggel kell egész évben számolni.

A minimálbér 2021-ben bruttó 167.400 forint, a garantált bérminimum pedig 219.000 forint lesz.

A személyi kedvezményt a rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők és a súlyos fogyatékosságnak számító betegségben (melyeket egy lista részletez) szenvedők, például a laktóz- vagy gluténérzékenyek, összege januártól 8.370 forint.

Magasabb összegű minimálbérrel kell számolni az őstermelői bevételi értékhatárok, illetve a csekély értékű ajándék esetében is.

A szociális hozzájárulási adóból járó adókedvezmények összegének meghatározásánál is a magasabb minimálbért kell figyelembe venni. Így például a munkáltatónak egyáltalán nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie a három vagy több gyermeket nevelő nők munkabére után a minimálbérig, a foglalkoztatás első három évében. A mentesség már januárban is a megemelt 167.400 forint összegig vehető igénybe.

Az olyan kötelezettségek esetében azonban, ahol az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege az adó alapja, a 2021. január 1-jén hatályos „régi” minimálbért kell alkalmazni. Így például az egyéni vállalkozók esetében a saját maguk után havonta fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka, mely 2021-ben is a korábbi minimálbérrel számolva 181.125 forint.

Kapcsolódó termékünk:

Számviteli és Adózási Tanácsadó