Lesz E-Áfabevallási Rendszer vagy sem?

Forum Media 2021-12-09

Régóta várjuk, hogy elinduljon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új szolgáltatása, az E-áfa Rendszere: a tervek szerint a cégek áfabevallás-tervezetét is előkészítette volna a NAV. Az elmúlt napokban azonban számos, egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot a NAV tervezett új szolgáltatásával kapcsolatban: a hírek hol az E-Áfa Rendszerének csúszásáról, hol pedig a szolgáltatás bevezetésének elmaradásáról szólnak.

A veszélyhelyzetre tekintettel egyes általános forgalmi adóval összefüggő eltérő szabályok megállapításáról szóló 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kimondja, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem alkalmazandó az E-áfa Rendszere, ezzel az e-áfa bevezetését gyakorlatilag határozatlan időre elhalasztotta – közölte Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója. Ugyanez a kormányrendelet hatályon kívül helyezte azt a szabályt is, amely alapján a termékimporthoz kapcsolódó áfa bevallásának lehetősége 2022 februárjától lett volna elérhető az új rendszerben.

„Az e-áfa bevezetése az adóhatóság legutóbbi tervei szerint egyébként sem érintett volna mindenkit, első körben csak a havi bevallókat. A hatóság ugyanis számított arra, hogy a hatalmas mennyiségű adat feldolgozása és megfelelő megjelenítése a bevallás-tervezetekben kezdetben még nehézségeket okozhat, ezért érdemesnek tartotta finomhangolni a rendszert, mielőtt az adózók teljes köre számára elérhetővé teszi” – mondta a szakember, aki úgy véli, bár az E-áfa Rendszerének bevezetésére az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében kerülne sor, korántsem biztos, hogy az adózók ezt már az első tervezetek megjelenésétől érezni fogják. Mivel az áttérés az e-áfára nem kötelező, és az e-áfa-bevallások benyújtásához az adózók aktív közreműködésére lesz szükség, továbbá a rendszer fejlesztése is több ütemben valósul meg, az adózóknak maguknak kell majd mérlegelniük, hogy érdemes-e, illetve mikor lesz érdemes áttérniük az e-áfa használatára.

Forrás: www.vg.hu