Lassan, de biztosan érkezik az e-áfatervezet

Forum Média 2021-09-13

Világelsőként a magyar adóhatóság vállalta fel a vállalkozói számla adatok alapján az áfabevallás tervezetének kiajánlását. A minisztérium eredeti tervei szerint erre már 2021 első negyedévének végén sor került volna az online számla adatszolgáltatás januári kiterjesztésének eredményeként. Az élet – azaz a COVID járvány – azonban közbe szólt, így jogszabályban eredetileg már csak a második félévi határidő jelent meg, tükrözve ezzel az online számlázásra adott három hónapos türelmi időt is. Most újra elhalasztották az e-áfa kiajánlásának időpontját, és lépcsőzetesen fogják bevezetni 2021 harmadik negyedévét követően, majd a következő 1-2 évben folyamatos bővítésekre számíthatunk majd. Mindezzel több időt hagyva az adóhatóság fejlesztőinek a finomhangolásra. De ezt a haladékot a vállalkozások is kihasználhatják a felkészülésre, aóbevallásaik automatizálására, áfarendszerük felülvizsgálatára, rendbe tételére.

A hatóságnak is szüksége van erre az időre, hiszen az áfa adatok kiajánlása nem is olyan egyszerű! Egyrészt lényegesen nagyobb adathalmaz feldolgozása szükséges az áfabevallási-tervezetek előkészítéséhez, mint az e-szja bevallás kiajánláshoz. Míg a személyi jövedelemadó bevallásokat jellemzően a könyvelők és egyéb adatszolgáltatók által elkészített és havonta az adóhatóságnak beküldött rendszerezett bevallási adatok alapján állítják össze egyszer egy évben utólag, az e-áfánál évi több mint négymilliárdnyi számla- és nyugtaadatot kell majd figyelembe venni, melyek ráadásul közvetlenül a vállalkozásoktól érkeznek majd eltérő minőségben (például az online számla és a pénztárgéprendszer adatain keresztül).

Másrészt sokkal bonyolultabb rendszerről is van szó, melyben a kimenő és bejövő számlák adatait azok teljesítési, áfafizetési időpontjait és az adólevonására való jog mértékét, valamint megnyílásának időpontjait is össze kell hangolni – gondoljunk csak az előlegekre, rész- és végszámlákra, az időszaki elszámolásra, az utólag adott minőségi, mennyiségi vagy éppen az előre fizetésért járó kiszámlázott engedményekre és az egyéb számlakorrekciókra. Éppen a rendszer bonyolultsága miatt a hatóság nem tudja felvállalni, és nem is fogja vállalni az áfabevallási tervezetek módosítás nélküli elfogadását. Az adóhatóság a rendelkezésére álló információk alapján elkészíti majd a vállalkozások számára az áfa-bevallási tervezetet, azonban ezt az adózónak kell majd ellenőriznie, szükség szerint módosítania és javítania. Az e-szja-val szemben csak akkor válik valódi bevallássá, ha az adózó kifejezetten elfogadja azt.

Az e-áfa bevallási tervezettel az adóhatóság az adóalany rendelkezésére bocsátja majd az adott adómegállapítási időszakra vonatkozó, nyilvántartásában szereplő adatokat: az adóalapot, az áthárított előzetesen felszámított és a fizetendő adót.

Egy felelős vállalat azonban nem fogadhatja majd el látatlanban a kiajánlott adattokat, azokat előbb ellenőriznie kell: például a számlák jogszerűségét, alaki és tartalmi megfelelőségét, valamint az adatok teljeskörűségét. Pótolni kell majd az adatokat, melyek nem állnak rendszerszinten az adóhatóság rendelkezésére – például a külföldi számlaforgalom, uniós és harmadik országos beszerzések vagy akár a megkésve kiállított belföldi számlák. Mindezeken túl lehetőséget kell majd biztosítani, hogy a vállalkozások meghozzák saját üzleti vagy számviteli döntéseiket az áfa levonásának mértékére és időpontjára vonatkozóan. Hiszen vannak olyan tételek, melyek áfatartalma csak a valós üzleti felhasználás arányában vonható le, ahogy az ügyletek késése miatt is kitolódhat az áfalevonás. Mindez jelentősen befolyásolhatja az áfa cash-flow-t, és az áfabevallás felelőssége mindvégig az adózókon marad, hiába készíti a hatóság az áfatervezetet.

 

Forrás: www.adozasrolerthetoen.blog.hu