Lassan bezárul a kör: szeptember 30. és 2021. március 31. az utolsó mérföldkövek a számla-adatszolgáltatásban

Fórum Média 2020-09-14

Az online számla-adatszolgáltatást eredetileg 2021. január 1-jétől terjesztették volna ki az összes számlára, vagyis a magánszemélyek felé kiállítottakra is. De erre is haladékot kapnak a cégek a koronavírus járvány miatt. Ahogy korábban a cégeknek kiállított számlákra vonatkozó határidőt tolták ki szeptember 30-ig, úgy most azt jelentették be, hogy 2021. március 31-ig még szankciómentesen használható az online számla-adatszolgáltatás előző verziója, az XSD 2.0. Az XSD 3.0-ára tehát nem az eredetileg tervezett január 1-jén, hanem csak április 1-jétől kell kötelezően átállni.

A határidő kitolásától függetlenül a NAV szeptember 7-én közzétette az XSD 3.0 fejlesztőknek szóló sémáit és a változások átfogó műszaki leírását a GitHubon és az https://onlineszamla.nav.gov.hu/home-n. Az érintettek – saját számlázó programot üzemeltető cégek és számlázó programfejlesztők – tehát megkezdhetik a felkészülést az új formátumra.

E verzió előnye, hogy elvileg – ha minden a rendszerbe kerülő számla valóban helyes, és a befogadó jóváhagyta azokat – a hatóság elkészíthetné az áfabevallást, melynek persze számos más korlátja is lehet. Csak a nagyon egyszerű működésű vállalkozások esetében képzelhető el az az ideális eset, hogy a NAV automatikusan legyártja az áfabevallást, de az igaz, hogy a NAV-nál lévő adatok jó alapot jelenthetnek az áfabevallás automatizálásához, az egyik lehetséges adatforrás ez lehet.

A hatóság szerint az új rendszer kiválthatja a papírszámlákat is. Ez annyiban igaz, hogy a szállítói számlák adatainak lekérése megkönnyítheti ezek feldolgozását, könyvelését. Ugyanakkor – bár nem kötelező papír formában rendelkezni a bizonylattal – lehet ez valamilyen elektronikus dokumentum, kép, PDF is, de a számla képe mindenképpen szükséges az adatok hitelesítéséhez.

A számlatömböt azonban valóban kiválthatja az adóhivatal mobil applikációja, az ingyenes Online Számlázó, amely megkönnyítheti azon kisvállalkozások adminisztrációját, akik nem akarnak 4 naponként jelentést készíteni a papíron kiállított számláikról. Ez már most is elérhető az érintettek számára.

Az XSD 3.0 előnyeként említhetjük azt is, hogy bár a magánszemélyek adatait a számla kiállítójának ki kell tölteni – gondoljunk csak egy gáz- vagy telefonszámlára –, de mivel ezekre a NAV-nak nincs szüksége, nem is látja őket, vagyis az új verzió megfelel az adatvédelmi követelményeknek.

Az XSD 3.0-val tehát teljessé válik az áfára vonatkozó átláthatóság, a NAV minden számlaadathoz hozzá fog férni. Már most naponta egymillió számlát vizsgálnak meg a kockázatelemzők, de szeptembertől és áprilistól még tovább fog nőni a kontroll. Nagyon könnyen fogják kiválasztani ellenőrzésre a gyanús adózókat.

Ahogy azonban korábban már említettük, egy sokkal sürgetőbb határidő vészesen közeleg! Szeptember 30-ától kötelező XSD 2.0 specifikáció használata, melyet július 1-jéről halasztottak el szintén a járvány miatt. Ennek értelmében október 1-től minden B2B, vagyis cégek közötti ügylet számla adattartalmát látni szeretné a hatóság. Aki addig nem végzi el a szükséges módosításokat saját fejlesztésű számlázó programján, vagy nem áll át valamilyen jogszabályoknak megfelelő számlázó program használatára, számlánként akár 500 ezer forintig is terjedő mulasztási bírságot kaphat.

Sokaknak azonban nem a kimenő számlák, hanem a bejövő számlákról történő adatszolgáltatás jelenti az igazi nehézséget. Ugyanis ennek nem változott a határideje, és már júliustól küszöbérték nélkül kell a beszállítók számláiról adatot szolgáltatni a belföldi összesítő jelentésben. Az erre vonatkozó bírságmentes türelmi időszak is lejár szeptember 30-án.

Forrás: adozasrolerthetoen.blog.hu (a LeitnerLeitner szakmai blogja)

Kapcsolódó termékeink: Számviteli és Adózási Tanácsadó c. digitális szaklap, Az online számla-adatszolgáltatás és az online számlázás új szabályai c. online képzés