Itt vannak az OECD új transzferárazási irányelvei

Fórum Média 2022-03-10

2022. január 20-án az OECD közzétette a legfrissebb transzferárazási irányelveket. Az új iránymutatások egységes szerkezetbe foglalják a BEPS-cselekvések és az OECD transzferár-szabályozási iránymutatások 2017-es kiadásának felülvizsgálatára irányuló egyéb munkákat, hogy megfeleljenek a mai kihívásoknak és követelményeknek.

A példátlan változás, amit a COVID-19 járvány kitörése okozott a gazdasági életben, nagy kihívást jelent az összehasonlító elemzés végzése során. A pandémia torzító hatással lehet a független felek közti tranzakciók árazására és ezáltal csökkentheti az előző évek összehasonlító adatainak megbízhatóságát.

 

Az OECD iránymutatás foglalkozik többek között az összehasonlító elemzés céljára felhasználható adatok forrásával, időbeli elérhetőségével, az esetleges információhiány kezelésének lehetőségeivel, a kiigazítások kérdésével, de felveti a veszteséges cégek adatainak felhasználását is – utóbbi megközelítést a magyar adóhatóság „békeidőben” általában nem részesíti előnyben. 

 

A legújabb OECD transzferárazási irányelvek innen tölthetőek le.

 

 

Transzferár Kézikönyv

A transzferár-előírások gyakorlati alkalmazása példákkal, közérthető magyarázatokkal és ellenőrzőlistákkal

Szerző: Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Tax Kft. Transzferár üzletág vezetője, korábban a NAV, Szokásos Piaci Ár-megállapítási és Transzferár Ellenőrzési Főosztály vezetője

 

Forrás: www.oecd.org