Ismét változott a felnőttképzésről szóló törvény

Forum Média 2021-02-08

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény már nem vonatkozik a munkáltató kötelezettségeként előírt munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásra, képzésre.

A szakma többször megfogalmazta már fenntartásait azzal kapcsolatban, hogy a munkavédelmi oktatás 2020. szeptember 1-jétől a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény hatálya alá került, amely alapvetően változtatta meg az eddigi rendszert.

 

Talán ennek is köszönhető, hogy a felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLVIII. törvény több pontjában módosította a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvényt:

 

„73. § A felnőttképzésről szóló 2013.

évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 1.  §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki: „(1a) A munkavédelemről szóló törvény és a tűz elleni védekezésről a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre e törvényt nem kell alkalmazni. Nem kell e törvényt alkalmazni az egyházi jogi személy, a vallási egyesület által közvetlenül vagy az általuk fenntartott felnőttképző által a vallási tevékenység folytatásával összefüggésben szervezett oktatásra, képzésre.”

 

A módosítás értelmében a törvény előírásait nem kell alkalmazni a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre, így a munkavédelmet illetően megszűnt az Fktv. szerinti bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség is.

 

A módosítás 2021. január 1-jén lépett hatályba.

 

A felnőttképzési törvény további, lényegesebb módosításai:

  • A módosítással a törvényben meghatározásra került ki lehet képző és milyen képzésekre vonatkozik a képzés, valamint megjelent az „ingyenes képzések” kifejezés is.
  • A belső képzéseknél egy fontos kritérium jelent meg, a hat óránál hosszabb időtartamú képzések, oktatások minősülnek majd belső képzésnek.
  • Az adatvédelemhez kapcsolódóan is történtek pontosítások, megjelentek a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok.

 

Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén elhangzottak szerint a kormány új felnőttképzési törvényen dolgozik, amelynek egyik lényeges iránya az egyszerűsítés és az átláthatóbbá tétel lesz.

 

Forrás: MTI