Intrastat változások 2022-ben

Fórum Média 2022-03-10

2022. január 1-jétől változott az Európai Unión belüli árukereskedelmi statisztikára irányadó szabályozás. Az európai vállalkozásstatisztikáról szóló 2019/2152 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a tagállamok kötelezettek a mikroadatok cseréjére, melynek alapját az OSAP 2010 kiszállítás kérdőíven megadott adatok képezik. Ebből kifolyólag 2022-től még nagyobb jelentősége lesz a kérdőív megfelelő kitöltésének.

A származási ország és a partner adószámának feltüntetése kiszállítás esetén

 

Az áruk származási országát és a partner adószámát már 2021-ben is kötelező volt feltüntetni a kiszállítási adatok között, de az adatszolgáltatás hiányossága ellenére az ELEKTRA rendszer tavaly még befogadta a kérdőívet. Azonban 2022-től a rendszer szigorúbban ellenőrzi ezen adatok meglétét, így a származási ország és a partner adószámának kitöltése nélkül a kiszállításokról készített kérdőív nem küldhető be.

 

Többször felmerült kérdésként, hogy háromszög ügyletek esetén hogyan kell a partner adószámát jelenteni. A kitöltési útmutató alapján a partner tagállam meghatározásakor mindig a termék fizikai mozgását kell figyelembe venni, a számlázástól függetlenül. Amennyiben nem ismert a harmadik szereplő közösségi adószáma (amelyhez a termékek szállítása történik), akkor használható a XX999999999999 „dummy” adószám.

 

Új ügyletkódok

 

2022. január 1-jétől az ügyletkódokban is jelentős változás történt, melyek kiszállítás és beérkezés esetén is irányadóak. Példaként említhető a gyakran használt 11-es ügyletkód („Végleges vétel/eladás”), mely január 1-jétől már csak a B2B ügyletek esetén alkalmazható („Közvetlen értékesítés/vétel a magánfogyasztókkal folytatott/magánfogyasztók közötti közvetlen adásvétel kivételével”).

 

A fentiek alapján javasoljuk felülvizsgálni az adatszolgáltatók által jelenleg használt ügyletkódokat. Ehhez segítséget nyújthat a KSH oldalán található, 2022-re vonatkozó ügyletkód-jegyzék.

 

Változás az alkalmazandó KN kódokban

 

Az alkalmazandó KN kódok is változtak 2022. január 1-jétől, melyek ide kattintva érhetőek el.

 

Változatlan adatszolgáltatási küszöbértékek

 

Az adatszolgáltatási küszöbértékek nem módosultak, vagyis a 2021-ben érvényes értékhatárok továbbra is irányadók. (Beérkezés esetén 170 millió Ft, kiszállítás esetén 100 millió Ft. A bérmunka ügyletekre egyedi szabályozás vonatkozik.)

Az informatikai, vállalatirányítási rendszerek folyamatos fejlesztésének köszönhetően a társaságok jelentős része már valamilyen automatizációs megoldást használ a hatóságok felé

teljesítendő adatszolgáltatások elkészítése és beküldése során. A PwC adószakértői és a Smart Tax fejlesztői is ajánl egy automatizációs megoldást: létrehozták a T.R.U.S.T. informatikai megoldást, amellyel – az áfabevallás, valamint a közösségi összesítő nyilatkozat elkészítésén és kitöltésén túl – a KSH-ELEKTRA adatszolgáltatással kapcsolatos valamennyi kötelezettség, így az Intrastat-jelentés is teljesíthető automatizáltan.

 

Forrás: www.pwc.com