A többszintes, téglafalazatú épületek külső főfalainak statikai biztonságát, összefogását évszázadokon át a vonóvasak alkalmazása tette lehetővé. Egészen a vasbeton, mint építőanyag, a vasbeton koszorú, mint épületszerkezet feltalálásáig a vonóvas volt, lehetett az egyik megoldás a főfalak kiöblösödésének, esetleges szétdőlésének szilárd megtartására.

Napjainkban hazánkban már csak véletlenül bukkan elő egy-egy műemléki épület vakolata alól a vonóvas rozsdásodó rögzítése, a felfekvő laposvasak ma is működő szerkezeti része, felülete, kialakítása.

Ha látni szeretnénk, milyenek is voltak, mivé is fejlődtek a történelem folyamán a valamikori vonóvasas épületszerkezeti megoldások, utazzunk el gondolatban a vonóvasak fővárosába, Velencébe! Ezúttal ne a lagúnákat, hidakat, vaporettókat és gondolákat csodáljuk meg, hanem nézzünk körül a paloták, lakóházak homlokzati megoldásai, építész számára érdekes szerkezetei között…

 

Dr. Domján József okleveles építészmérnök, ny. főiskolai docens, igazságügyi építész szakértő

Ha rendelkezik előfizetéssel, erre a linkre kattintva be tud lépni. Amennyiben előfizetőként nincs jogosultsága ehhez a tartalomhoz, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.