Hírek

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

GVH: gyorsított vizsgálat a téglapiacon
GVH: gyorsított vizsgálat a téglapiacon 2021-07-29

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek belföldi piacán. Ennek a vizsgálati eszköznek az alkalmazására először került sor, amióta a kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére.

Tovább olvasom!
Már elérhető a NAV új, eVÁM webalkalmazása
Már elérhető a NAV új, eVÁM webalkalmazása 2021-07-13

2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni e termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A NAV ezért új, webes felületen teszi lehetővé a vám-árunyilatkozatok online benyújtását.

Tovább olvasom!
 E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA
E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA 2021-07-13

2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Ez jelenti többek között a MOSS rendszer kiterjesztését, a One Stop Shop (OSS) uniós és nem uniós, illetve import (IOSS) sémájának alkalmazását, illetve a Special Arrangement (SA) lehetőségét az import áfa megfizetésére.

Tovább olvasom!
Év végéig lehet kisebb adóteherrel utalni a Szép Kártyára
Év végéig lehet kisebb adóteherrel utalni a Szép Kártyára 2021-07-13

Az elmúlt évben a koronavírus járvány felforgatta a munkaerőpiacot és a gazdaságot is. Ebben a helyzetben felértékelődik minden költséghatékonyan nyújtható juttatási forma a cégek és a munkavállalók szemében is. Mivel ez a terület szinte minden évben változik, kiesnek, bekerülnek elemek, a támogatható juttatások közül bizonyosak másképp adóznak, mint korábban, vagy épp a felhasználásukra vonatkozó szabályok alakulnak át, így nem árt időről időre áttekinteni ezeket. A legfrissebb változás, hogy eredetileg július 1-jétől kezdve csökkentek volna a Szép-kártya juttatások értékhatárai, illetve magasabb adóteherrel kellett volna számolni, de jó hír, hogy év végéig még a kedvezőbb feltételek maradnak érvényben.

Tovább olvasom!
A kiválasztás csapdái
A kiválasztás csapdái 2021-07-06

A kiválasztási döntés meghatározó nemcsak az új munkatárs számára, hanem a szervezet, a munkahelyi vezető és a közvetlen munkatársak számára is. A szervezet egy bevált új munkatárssal erősödik, növekszik a rendelkezésre álló munkavégző képesség és tudás, míg az egyén számára is pozitívumokkal jár, ha úgy érzi, olyan helyre került, ahol tudását kamatoztatni, fejleszteni tudja, vezetőivel, munkatársaival kollegiális kapcsolatokat fejleszthet ki, és általában elégedett mindazon feltételekkel, amelyeket az új szervezet számára biztosít.

Tovább olvasom!
Rendkívüli meleg időjárás során történő munkavégzés
Rendkívüli meleg időjárás során történő munkavégzés 2021-07-06

Az utóbbi évek időjárás változásai egyre jobban ráirányították a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés esetenként váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási eseményeket hoz, amely új, az eddigieknél nagyobb, gyakrabban jelentkező kockázatot jelent az európai országokban élők számára, így Magyarországon is.

Tovább olvasom!
Speciális munkavállalói körök eltérő foglalkoztatási szabályai
Speciális munkavállalói körök eltérő foglalkoztatási szabályai 2021-06-07

Bizonyos munkavállalói csoportokra speciális foglalkoztatási szabályok vonatkoznak. Írásos segédanyagokból és egy 90 perces webináriumból álló kombinált képzésünkön áttekintjük a munkajogi és TB előírásokat és kitérünk a szövetkezeteken keresztül történő, illetve az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezésekre is.

Tovább olvasom!
ÉVOSZ: nőtt a késedelmes fizetések száma az építőiparban
ÉVOSZ: nőtt a késedelmes fizetések száma az építőiparban 2021-05-28

Az építési vállalkozások a jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőre, a késedelmes fizetések aránya 8 százalékra nőtt, a tavaly év végén mért 4 százalékról - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.

Tovább olvasom!
K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezmények - Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH
K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezmények - Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH 2021-05-17

A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek. Az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.

Tovább olvasom!
Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás
Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás 2021-05-17

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) szerint létesíthető munkaviszony, mely jogszabályt az elmúlt években többször módosítottak. A nyári időszak az ilyen típusú foglalkoztatás tekintetében csúcsidőszaknak tekinthető a mezőgazdaságban, így indokolt áttekinteni a kapcsolódó szabályokat.

Tovább olvasom!
A home office pszichoszociális kockázatai
A home office pszichoszociális kockázatai 2021-05-10

A koronavírus okozta, már egy éve tartó járvány számos és a munkavállalókra súlyosan terhelő változásokat hozott. A szervezetek vezetői a pandémia ideje alatt kiemelten fontosnak tartották a munkavállalóik egészségének megőrzését.

Tovább olvasom!
Munkaügyi feketelista 2021
Munkaügyi feketelista 2021 2021-05-10

A NAV minden évben közzéteszi a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáját, ezt idén is megtették. Ami viszont újdonság, hogy 2021. március 11-től a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók adatai is nyilvánosak lesznek.

Tovább olvasom!
Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal
Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal 2021-04-30

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. Ezek a legegyszerűbb, egyben legolcsóbb megoldások a határoló falak hatékony és gyors hőszigetelésére.

Tovább olvasom!
A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői
A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői 2021-04-20

Közeledik a 2020. adóévről szóló elszámoló társaságiadó-bevallások határideje, amely a naptári éves adózók esetében általános esetben 2021. május 31-ét jelenti. A bevallás megtételére a folyamatosan működő adózók esetében a 2029 jelű nyomtatvány szolgál. Mivel a minden évben – akár több ízben is – jelentkező jogszabály-módosítások miatt a ’29-es bevallás is évről évre módosul, aktualizálásra kerül, ezért a kitöltés előtt mindig érdemes figyelmet fordítani azokra a változásokra, amelyek érintették annak tartalmát. Az I. pontban figyelemfelhívó jelleggel ezeket a főbb változásokat ismertetjük, majd a II. pontban a bevallás kitöltésének gyakorlati szempontjai közül emelünk ki néhányat.

Tovább olvasom!
Eltörölt kereseti korlát: nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása
Eltörölt kereseti korlát: nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2021-04-20

Az év elején eltörölték a megváltozott munkaképességű személyek (a továbbiakban: mmk) ellátásaiban részesülőknek a minimálbér 150 százalékát kitevő kereseti korlátját, ami máris érezteti hatását a munkaerőpiacon. A Trenkwalder munkaerőpiaci szolgáltató cég adatbázisába 2021 első negyedévében két és félszer annyi álláskereső megváltozott munkaképességű személy regisztrált, mint tavaly ilyenkor, és a sikeres elhelyezések száma is csaknem a duplájára emelkedett – írja sajtóközleményében a Trenkwalder.

Tovább olvasom!
tallai-uj-vilag-jon-a-nav-nal-aprilistol
Tállai: új világ jön a NAV-nál áprilistól 2021-04-20

Április 1-jétől új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében, miután március 31-én véget ér a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra történő zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Tovább olvasom!
Változtak a munkaügyi ellenőrzés új rendszerének szabályai
Változtak a munkaügyi ellenőrzés szabályai 2021-04-12

A foglalkoztatás-felügyelet és a munkaügyi ellenőrzés rendszerét új alapokra helyező 2020. évi CXXXV. törvény 2021. március 1-jén lépett hatályba, számos lényeges kérdés rendezését azonban a részletszabályokra utalta az új jogszabály.

Tovább olvasom!
Tőkejövedelmek adózása
Tőkejövedelmek adózása 2021-03-16

A május 20-án esedékes személyi jövedelemadó-bevallási határidő előtt sokak számára hasznos lehet a tőkejövedelmek adózásával kapcsolatos kötelezettségek áttekintése. Általánosságban elmondható, hogy a tőkejövedelmek után személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetni; azonban az egyes jövedelemkategóriákban és különböző feltételek mellett ezek mértéke változhat.

Tovább olvasom!
Az önellenőrzésről
Az önellenőrzésről 2021-03-16

Az Art. rendelkezései alapján az adózó maga teljesíti adóbevallását, így arra is lehetőséget kell biztosítani számára, hogy a téves adatokat tartalmazó bevallását módosíthassa. Az önellenőrzés tehát az önadózáshoz kapcsolódó alapvető adózói jog, amit csak szűk körben lehet korlátozni. A következőkben az önellenőrzési szabályokat ismertetem.

Tovább olvasom!
A munkaidő-beosztás lépései
A munkaidő-beosztás lépései 2021-03-08

A munkaidő-beosztás elkészítésének lépései eltérőek, ha  a munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha kéthavi munkaidőkeret kerül megállapításra, illetve ha a napi munkaidő 12 óra.

Tovább olvasom!
Már januárban magasabb személyi adókedvezménnyel számolhatnak az érintettek
Már januárban magasabb személyi adókedvezménnyel számolhatnak az érintettek 2021-02-22

A minimálbér február 1-jétől 4%-kal emelkedett, de a minimálbér összegéhez igazodó adókedvezmények, például a betegségek miatt járó személyi kedvezmény – visszamenőleg – már januártól a megemelt minimálbér alapján számítandók – közölte a Pénzügyminisztérium. Ezzel szemben az adókötelezettségek kiszámításánál az alacsonyabb, az év első napján érvényes összeggel kell egész évben számolni.

A minimálbér 2021-ben bruttó 167.400 forint, a garantált bérminimum pedig 219.000 forint lesz.

Tovább olvasom!
Hogy áll most az online számla-adatszolgáltatás?
Hogy áll most az online számla-adatszolgáltatás? 2021-02-22

2021. január 1-től gyakorlatilag minden magyar szabályok szerint kiállított számla online számlaadat-szolgáltatásra kötelezetté vált, függetlenül a vevő típusától és a számla áfatartalmától. Bár a régi adatszolgáltatási kötelezettségeket már maradéktalanul kell teljesíteni, de az új szabályok megsértése nem von még maga után szankciót. Az átmeneti mentesítés kiterjed azokra a vállalkozókra, akinek eddig nem volt kötelező az adatszolgáltatás és még egyáltalán nem teljesítik azt, valamint a korábban már kötelezettekre, ha még a régi és nem a most bevezetett 3.0-ás verzió szerint szolgáltatnak adatot.

Tovább olvasom!