Hírek

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Elemzők: az építőipar teljesítménye továbbra is nagy kilengéseket mutat
Elemzők: az építőipar teljesítménye továbbra is nagy kilengéseket mutat 2022-06-30

Az építőipar áprilisi adatain felfedezhetők a lassulás jelei, de ilyen volatilis szektorban egy-két hónap adataiból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni;  az anyaghiány és az árak emelkedése, a finanszírozás drágulásával és az állami beruházások korlátozásával együtt majd csak jövőre nyomja rá bélyegét az ágazat teljesítményére az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Tovább olvasom!
ÉVOSZ: az építőipar teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot
ÉVOSZ: az építőipar teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot 2022-06-30

Az építőipar 2022-ben is jó évet fog zárni, az ágazat teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot a tavalyi csaknem 5400 milliárd forint után. A szektor idén a korábbi években kötött nagy értékű szerződéseit teljesíti - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az Építők Napja alkalmából az MTI-nek.

Tovább olvasom!
Mi lesz veled, kata? A megszüntetés helyett új szabályozást javasol a BKIK
Mi lesz veled, kata? A megszüntetés helyett új szabályozást javasol a BKIK 2022-06-14

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett. A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét. A Nagy Elek elnök által előterjesztett célokat és irányokat a BKIK a május 26-án tartott éves rendes küldöttgyűlése megerősítette és egyhangúlag támogatta.

Tovább olvasom!
A napi és heti munkaidő tartamának felső határa – Az Európai Unió Bíróságának ítélete a C 585/19. sz. ügyben   
A napi és heti munkaidő tartamának felső határa – Az Európai Unió Bíróságának ítélete a C 585/19. sz. ügyben   2022-06-07

A napi és a heti munkaidő fogalma, mértéke és jogszerű alkalmazása az Európai Unió által szabályozott munkavégzésre irányuló jogviszony kulcskérdései. A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény általános megközelítésében rendelkezéseit Magyarország és az Európai Unió jogrendjével összhangban kell értelmezni.

Tovább olvasom!
Kölcsönzött munkavállalók balesetének kivizsgálása, bejelentése
Kölcsönzött munkavállalók balesetének kivizsgálása, bejelentése 2022-06-07

Több munkáltató kölcsönzött munkavállalókkal biztosítja munkaerő-szükségletének egy részét. A kikölcsönzés ideje alatt minden munkavédelemmel, munkavégzés megfelelő megszervezésével, munkaidővel és pihenőidővel, valamint ezek nyilvántartásával összefüggő és a munkáltatót megillető jogokat, valamint terhelő kötelezettségeket a kölcsönvevő gyakorolja és teljesíti.

Tovább olvasom!