Hírek

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

space, knauf, sziget fesztivál
SPEACE 2019-08-28

A méltán nemzetközi hírű Sziget fesztivál keretein belül idén 6. alkalommal is megrendezésre került a Sziget Art of Freedom. A nagyszerű kezdeményezés lényege, hogy fiatal képzőművészek kapnak bemutatkozási lehetőséget a Sziget közönsége előtt, saját alkotásaikkal. Figyelembe véve, hogy  évente átlagosan 450-500.000 látogató fordul meg a Szigeten (idén augusztus 7. és 13. közt), ez egy kiváló lehetőség minden művésznek a bemutatkozásra, ismertségük növelésére.

Tovább olvasom!
Átadták a II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjait
Átadták a II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjait 2019-08-28

Átadták a II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjait a finisszázs alkalmából augusztus 25-én a Műcsarnokban. A közönség szavazatai alapján az Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont tervéért Ferencz Marcel és csapata, a Napur Architect Építészeti Iroda; a Fényarchitektúra projekt létrehozásáért Botzheim Bálint és Mátrai Péter közreműködésével Böröcz Sándor, a Lisys-Projekt munkatársa; valamint a Hubertus-kápolna projektért Tátrai Ádám, Köninger Szilárd és Stein Júlia, a CAN architects csapata kapta az elismerést.

Tovább olvasom!
építőipar, munkavédelem, bírság, bírság kiszabása, magas bírság, munkavédelmi bírságok, magas munkavédelmi bírság
PM: az első fél évben kiszabott munkavédelmi bírságok összege meghaladta a 100 millió forintot 2019-08-28

Az első fél évben munkavédelmi szabálytalanságok miatt a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztálya 224 esetben, összesen 100,59 millió forint munkavédelmi bírságot szabott ki. A munkavédelmi főosztály a tárca honlapján ismertetett jelentésében közölte, az év első hat hónapjában 7065 munkáltatót ellenőriztek, közülük 5493-nál találtak szabálytalanságot az ellenőrök, míg 2018. első fél évében a 7098 vizsgált munkaadó közül 5305-nél tapasztaltak problémákat.

Tovább olvasom!
Országos munkavédelmi kampány indul az építőiparban
Országos munkavédelmi kampány indul az építőiparban 2019-07-19

Az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók munkavédelmi tudatosságának fokozása érdekében két éves, országos tájékoztató kampányt indít a Pénzügyminisztérium (PM) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) közösen - jelentette be a PM foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Tovább olvasom!
Graphisoft: az épületinformációs modellezés javítja az építőipar hatékonyságát
Graphisoft: az épületinformációs modellezés javítja az építőipar hatékonyságát 2019-07-19

A BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezés használata javítja az építőipar hatékonyságát, ezt ismerte fel a kormányzat is, amikor az idén elindított építésgazdasági stratégiában nagy hangsúlyt helyezett ennek a digitális megoldásnak a bemutatására, elterjesztésére - mondta az építész szoftvereket fejlesztő Graphisoft SE Magyarországért felelős igazgatója

Tovább olvasom!
Sikerrel zárult az ITM építőipari technológiakorszerűsítési programjának idei első üteme
Sikerrel zárult az ITM építőipari technológiakorszerűsítési programjának idei első üteme 2019-07-19

Az építőipari vállalkozások több mint háromszoros, 19,3 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtottak be 177 kérelemben az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási program 2019. évi első kiírásában meghirdetett 6 milliárd forintos keret terhére - tájékoztatta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és - szabályozásért felelős államtitkára az MTI-t.

Tovább olvasom!
Kezelt árucikkek
Kezelt árucikkek 2019-07-16

Sajnos már az elnevezés is sok félreértésre adhat alkalmat. Mind az angolban mind a magyarban kezelt árucikk (treated article) az elnevezés, ugyanazt az „árucikket” használva, mint amit a REACH, a CLP és a biocid rendelet is használ az anyag-keverék-árucikk hármas lehetőségben a termékek felosztásánál.

Tovább olvasom!
Az építőipar bővülése idén elérheti 21 százalékot, jövőre azonban jelentősen visszaeshet egy előrejelzés szerint
Az építőipar bővülése idén elérheti 21 százalékot, jövőre azonban jelentősen visszaeshet egy előrejelzés szerint 2019-06-26

A magyar gazdaság idén 4,3 százalékkal, ezen belül az építőipar termelési volumene 21 százalékkal bővülhet, ugyanakkor 2020-tól már lassul a gazdaság növekedése, az építésgazdaság teljesítménye pedig jelentősen visszaeshet - ismertette Varga Dénes közgazdász, kutatásvezető a független Építési Piaci Prognózis 2019-2022 című kutatás eredményeit.

Tovább olvasom!
Az ingatlanfejlesztők a kedvezményes lakásáfa hosszabb távú fenntartását javasolják
Az ingatlanfejlesztők a kedvezményes lakásáfa hosszabb távú fenntartását javasolják 2019-06-26

A gazdasági növekedés tartós biztosítása érdekében a legnagyobb fejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az új lakásoknál alkalmazható 5 százalékos áfakulcs hosszabb távú fenntartását javasolja; a szervezet a kormány számára is elfogadható kompromisszumos megoldás kialakításán dolgozik, amelyet a Pénzügyminisztériumnak juttatnak majd el.

Tovább olvasom!
itm, egyeztetés, kkv stratégia
ITM: széles körű társadalmi egyeztetéssel készül a kormány kkv-stratégiája 2019-05-28

Széles körű társadalmi egyeztetéssel készül a kormány kis- és középvállalkozásokat segítő stratégiája (kkv-stratégia), amelynek célja, hogy Magyarországon erős, hazai tulajdonú vállalkozói réteg legyen - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a kkv-stratégiáról rendezett országos fórumsorozat tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Tovább olvasom!
kormányzati igazgatás
A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény rendelkezései 2019-05-06

2019. január 1-jén hatályba lépett a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Kit.), amely nem a versenyszférában foglalkoztatott munkavállalókat érinti hátrányosan, hanem a kormánytisztviselők foglalkoztatására határoz meg aggályosnak mondható szabályokat. A kormánytisztviselők stabil jogviszonya és átlátható előmenetele szenvedhet csorbát az új jogszabály szigorúbb rendelkezései által.

Tovább olvasom!
közoktatás, pedagógus
Pedagógusminősítés – különös feltételek nélkül 2019-05-06

A 2020. évi minősítő eljárásra 2019. március 31-ig jelentkezhettek a pedagógusok, az intézményvezetőknek április 15-éig van lehetőségük a jelentkezések és az elérni kívánt fokozatok rögzítésére az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai felületen.

Tovább olvasom!
itm, építőipar, fejlődés, innováció
ITM: az építőiparban korábban még nem mértek a februárihoz hasonló növekedést 2019-04-24

Az építőiparban még soha nem mértek a februárihoz hasonló bővülést Magyarországon, rekordméretű volt a növekedés - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint idén februárban 48 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Tovább olvasom!
építőipar, módosítások, magyar mérnöki kamara
Az építőipari kkv-kat célzó támogatás módosítását kezdeményezte a Magyar Mérnöki Kamara 2019-04-24

Az építőipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) célzó támogatás feltételeinek módosítását kezdeményezte a Magyar Mérnöki Kamara (MMK), javasolva, hogy a pályázatot terjesszék ki a mikrovállalkozásokra is, hiszen a tervezőirodák túlnyomó többsége, mintegy 6000 ezer vállalkozás sorolható ebbe a kategóriába - közölte az MMK az MTI-vel.

Tovább olvasom!
építőipar
ÉVOSZ: az építőipari balesetek modernebb gépekkel 2019-03-26

Az építőipari cégeknek a munkabalesetek megelőzése érdekében gépeik korszerűsítésével párhuzamosan a dolgozóik munkavédelmi képzésére is nagy hangsúlyt kell helyezniük, különösen igaz ez a mikro- és a kisvállalkozásokra - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke "A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban" című projekt zárásán.

Tovább olvasom!
építőipar
GKI: az építőipari termelés 2019-ben és 2020-ban is tovább nő 2019-03-26

Az építőiparban várhatóan idén és 2020-ban is folytatódik a növekedés, mert ebben a két évben is rendelkezésre állnak még a szektor fejlődéséhez szükséges, nagyságrendileg 4,5 milliárd eurót elérő európai uniós fejlesztési források - mondta Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója korábbi sajtótájékoztatóján.  

Tovább olvasom!
építőipar
Kiszámíthatóbb feltételeket javasol az építési vállalkozók szövetsége az ágazatban 2019-03-26

Az utóbbi két évben 55 százalékkal bővült a hazai építőipar termelése, az építési beruházások iránti kereslet nagymértékű ingadozását azonban az ágazat csak komoly feszültségek mellett tudja követni, és bár a termelési érték bővülése idén is kétszámjegyű lehet, jelentős hatékonyságjavításra van szükség a szektorban - jelezte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a szervezet elnöksége által elfogadott szakmai anyagban.

Tovább olvasom!