Gyártástervezés – megtartottuk új, gyakorlatorientált tréningünket!

Fórum Média 2020-03-05

2020. február 25-én és 26-án tartottuk meg hiánypótló, két napos intenzív képzésünket, melynek témája a hatékony gyártástervezés volt.

A résztvevőink a gyártóipar legkülönfélébb részterületeiről érkeztek: jöttek gyógyszerek, szerszámok és alkatrészek, kutyafelszerelések gyártásával és forgalmazásával, de szabászattal foglalkozó cégek is, valamint olyanok is, akik egyedi, és akik tömeggyártásban érdekeltek. Minden vállalkozásban volt azonban legalább egy közös pont: szerették volna megtudni, miként lehet a leginkább elkerülni a termeléstervezés során felmerülő buktatókat és az emberi hibákat, és milyen szempontok alapján érdemes a lehető legoptimálisabb Termelési Tervet összeállítani. Előadónk, a BME Gyártástudomány és -technológia Tanszékének szakértője, Ibriksz Norbert ebben nyújtott segítséget.

Előadónk a képzés tematikáját előzetes igényfelmérés alapján alakította ki. Így a tréningen először a vállalatirányítási rendszerek működésével, a gyártástervezés alapjaival, majd az alapigény- és a kapacitástervezéssel, a gyártásütemezési és finomprogramozási technikákkal, a gyártási költségek felépítésével és optimalizálási lehetőségeivel, végül pedig a Lean-szemlélet gyakorlati kérdéseivel foglalkoztunk.  Természetesen nem hagytuk ki a mostanában zajló Ipar 4.0 forradalom taglalását sem, melynek lényege a valóság és a virtuális világ – azaz az informatikai lehetőségek – összehangolása. Az Ipar 4.0 egyik legfőbb előnye ugyanis éppen az, hogy a gyár mintegy digitális leképezésével azonnali visszajelzést ad a cég vezetésének is. Így az Ipar 4.0 nem csak a gyártásfelügyeletre, de a gyártástervezésre is lehetőséget biztosít és azonnali visszajelzést ad.

És hogy mely részletkérdések megválaszolása bontotta ki a fenti témát? Álljon itt néhány a sok közül:

 • Melyek a gyártástervezés kulcskérdései, amelyekre minden cégnek azonnal tudnia kell a választ?
 • A húzó vagy a vonó gyártás elvét kövessük-e? Mi alapján érdemes dönteni?
 • Hogyan jutunk el az ún. Master Plan-től (MAnufactuting Resource Plan, MRP) a gyártási finomprogramig?
 • Melyek a hatékony gyártástervezéshez szükséges alapinformációk?
 • Melyek az egyes anyagmennyiség-meghatározási módszerek – alapanyag-lista, gráfos megjelenítés, alkatrész-beépülési mátrix, Gozinto-gráf – előnyei és lehetséges hátrányai?
 • Milyen egyenletrendszerrel tervezhető meg a kapacitás?
 • Hogyan tervezzük a tartalékokat?
 • Melyek a tipikus készletezési stratégiák?
 • Mi az az ostorcsapás effektus (bullwhip effect) és mit tehetünk ellene?
 • Mit kell tudni a Gantt-diagramról?
 • Mit takar a sorozatnagyság szabálya?
 • Milyen költségcsökkentési lehetőségeket érdemes átgondolni?
 • Hogyan ültessük át a gyakorlatba a Lean alapelvet?

Engedjék meg, hogy megosszunk Önökkel is pár véleményt, melyeket a képzés résztvevői írtak a tréningről::

„A tervezési folyamatot az előadó nagyon jól végigvitte, megfelelően ki voltak bontva a témák, elméleti és gyakorlati anyag is érthető volt.”

„Nagyon hasznosnak találtam a képzést, átfogó információt kaptam a témakörről.”

„Nagyon tetszett a tematikai felépítése az előadásnak.”

Köszönjük a jelentkezéseket és az aktív részvételt, oktatónknak pedig a rendkívül színes, gyakorlati képzést. Reméljük, hogy a következő kurzus résztvevői is hasonló elégedettséggel távoznak majd.

 

Dr. Pőcze Edina
Termékfejlesztési Vezető