Bejegyzések

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Gyakori kérdések a munkaidőkeretről és a rendkívüli munkaidő elszámolásáról GDPR alapvető kérdései a munkavállalók ellenőrzéséve
GDPR alapvető kérdései a munkavállalók ellenőrzésével kapcsolatosan 2022-05-10

A kamerás adatkezeléssel kapcsolatos hatósági eljárásból levonható következtetések

 

A munkavállalók ellenőrzésével kapcsolatosan szeretnénk a való életben jól alkalmazható segítséget nyújtani az önök számára. Egy 2020. évben született döntés elemzésével megfelelően érzékeltethető a helyes gondolkodásmód és megközelítési módszer, amely révén az adatkezelő munkáltató az adatvédelmi szabályokban foglalt kötelezettségét jogszerűen tudja teljesíteni.

Tovább olvasom!
BKIK: továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban
BKIK: továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban 2022-04-28

Továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban, a  kis- és középvállalkozások (kkv) mintegy fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége, képzettsége jelenti a legfőbb problémát - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a Construma építőipari szakkiállításon több mint 300 vállalkozás válasza alapján összeállított nem reprezentatív felmérésének megállapítását.

Tovább olvasom!
Kormánybiztos: az idén jó helyzetből indult az építőipar
Kormánybiztos: az idén jó helyzetből indult az építőipar 2022-04-28

Az idén jó helyzetből indult az építőipar, annak köszönhetően, hogy a kivitelező szektor kibocsátása tavaly 5389 milliárd forint volt, ami minden idők legjobb építőipari teljesítményének számít - mondta az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója Budapesten.

Tovább olvasom!
Egy év múlva hatályba lép az új közösségi jövedéki irányelv
Egy év múlva hatályba lép az új közösségi jövedéki irányelv 2022-04-11

2023. február 13-tól hatályosak a jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról szóló 2020/262 EU tanácsi irányelv (Irányelv) rendelkezései és az azzal összefüggő hazai jogszabály-módosítások, amelyek jelentősen átalakítják az adózott jövedéki termékek közösségi kereskedelmére, szállítására és azokkal összefüggésben kiállítandó bizonylatokra vonatkozó szabályokat.

Tovább olvasom!
Adatvédelem: Sötét minták a hozzájárulás tekintetében
Adatvédelem: Sötét minták a hozzájárulás tekintetében 2022-04-04

Mi az a sötét minta? A kifejezést a kognitív tudományokból doktorált Dr. Harry Brignull találta ki. Az ő definíciója szerint ezek azok a trükkök, amelyeket a weboldalak és applikációk használnak, hogy rávegyenek arra, hogy megtegyél olyan dolgokat, amelyeket egyébként nem tennél meg, mint például megvenni valamit, vagy feliratkozni valamire (lásd itt angolul: Dark Patterns).

Tovább olvasom!
Intrastat változások 2022-ben
Intrastat változások 2022-ben 2022-03-10

2022. január 1-jétől változott az Európai Unión belüli árukereskedelmi statisztikára irányadó szabályozás. Az európai vállalkozásstatisztikáról szóló 2019/2152 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a tagállamok kötelezettek a mikroadatok cseréjére, melynek alapját az OSAP 2010 kiszállítás kérdőíven megadott adatok képezik. Ebből kifolyólag 2022-től még nagyobb jelentősége lesz a kérdőív megfelelő kitöltésének.

Tovább olvasom!
Itt vannak az OECD új transzferárazási irányelvei
Itt vannak az OECD új transzferárazási irányelvei 2022-03-10

2022. január 20-án az OECD közzétette a legfrissebb transzferárazási irányelveket. Az új iránymutatások egységes szerkezetbe foglalják a BEPS-cselekvések és az OECD transzferár-szabályozási iránymutatások 2017-es kiadásának felülvizsgálatára irányuló egyéb munkákat, hogy megfeleljenek a mai kihívásoknak és követelményeknek.

Tovább olvasom!
Felkészülés a 2021-es üzleti év zárására (I. rész)
Felkészülés a 2021-es üzleti év zárására 2022-03-10

Ahogy minden új év, 2022 is számos számvitelt érintő jogszabály változását hozta. A fejlesztésre kapott támogatások elszámolását, a szerződés elszámolási egységére vonatkozó elszámolási elv alkalmazását, a bekerülési értéket érintő módosítások, a know-how átsorolása, a bizonylatok körének pontosítása – csupa olyan változás, amelyet ismernünk kell, amikor a 2021. év üzleti zárását készítjük. Arról nem is beszélve, hogy a beszámoló összeállítása során részletesen ki kell térni a koronavírus-járvány vállalkozásra gyakorolt hatásainak vizsgálatára.

Tovább olvasom!
A háborús helyzet munkaviszonyra kiterjedő vonatkozásai
A háborús helyzet munkaviszonyra kiterjedő vonatkozásai 2022-03-03

Az utóbbi napokban kialakult háborús helyzet mindenkit aggodalommal tölt el, több okból is. És bár a munkaviszonnyal kapcsolatos vonatkozások nem állnak feltétlenül az első helyen, talán mégis érdemes áttekinteni a témát, tekintettel az ukrán munkavállalók jelenlétére a magyar gazdaságban.

Tovább olvasom!
Az áfabevallási gyakoriságról
Az áfabevallási gyakoriságról 2022-02-14

Minden év elején szembesülnek az adózók azzal, hogy az adott adóévben milyen gyakran kell bevallási kötelezettségeiknek eleget tenniük. Ez különösen fontos az áfa vonatkozásában. E cikk keretében röviden összefoglalom a legfontosabb rendelkezéseket.

Tovább olvasom!
Új nyomtatványok az ONYA felületen
Új nyomtatványok az ONYA felületen 2022-02-14

Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) már a 2101 és 2201 számú (bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben a 2021. és 2022. évre), a TAONY (társaságiadó-bevallást helyettesítő nyilatkozat) és a SPORTBEJ (bejelentés a látvány-csapatsport támogatásáról a Tao. tv. 22/C § alapján) jelű nyomtatványok is kitölthetők.

Tovább olvasom!
Megérkezett a NAV hatalmas újítása
Megérkezett a NAV hatalmas újítása 2022-02-14

Alapjaiban újult meg és vált felhasználóbaráttá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja, ami mostantól reszponzív – azaz valamennyi eszközhöz és kijelzőmérethez rugalmasan alkalmazkodik – és személyre szabható. Kis lépésnek tűnik, de az adózók számára komoly jelentőséggel bír.

Tovább olvasom!
Elérhető közelségben a fejlesztési adókedvezmények a KKV-k számára
Elérhető közelségben a fejlesztési adókedvezmények a KKV-k számára 2022-02-14

2022. január 1-jétől a kisvállalkozások – köztük a mikrovállalkozások is – 50 millió forint, a középvállalkozások pedig 100 millió forintnyi beruházással szerezhetnek fejlesztési adókedvezményt, melynek hatására fizetendő társasági adójuk akár 1,8%-os szintre csökkenhet a beruházást követő 13 adóéven keresztül. Így a beruházás akár 70%-át is visszakaphatják az adóban.

Tovább olvasom!
400 ezer katás adózónak közeledik a legfontosabb dátum
400 ezer katás adózónak közeledik a legfontosabb dátum 2022-02-14

A katás adózást érintő szabályozói szigorítások sem vették el a vállalkozók kedvét az egyszerű és kedvező adózási forma választásától. A katás naptárban a legfontosabb dátum február 25., amikor az adóbevallást kell benyújtani. A zömmel könyvelői segítséget igénybe nem vevő vállalkozók számára szerencsére van már hatékony szoftveres támogatás.

Tovább olvasom!
Munkáltatókat érintő szja-változások 2022-ben
Munkáltatókat érintő szja-változások 2022-ben 2022-02-08

2022. január 1-től fontos, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénnyel (a továbbiakban: Szja törvény) kapcsolatos változásokra kell figyelemmel lenniük a munkáltatóknak. A következőkben ezeket a változásokat foglaljuk röviden össze.

Tovább olvasom!
ITM: továbbra is fennmarad a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek kötelező exportregisztrációja
ITM: továbbra is fennmarad a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek kötelező exportregisztrációja 2022-01-27

Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek exportregisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer) - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár. Hozzátette, a kormány a hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosításával is védi a magyar emberek érdekeit.

Tovább olvasom!
Ellenérték SZÉP kártyával történő megtérítésének adójogi megítélése
Ellenérték SZÉP kártyával történő megtérítésének adójogi megítélése 2022-01-17

A Széchenyi Pihenő Kártya (továbbiakban: SZÉP Kártya) használatával kapcsolatosan felmerül a kérdés, hogy az állami adó- és vámhatóság vizsgálja-e a SZÉP Kártya mint fizetőeszköz használatára vonatkozó jogszabályi előírások betartását, valamint a SZÉP Kártya fizetőeszközként történő jogszerűtlen elfogadása esetén felmerül-e az adott ügyletről szóló számlák és nyugták érvénytelenítése, helyesbítése, illetve az állami adó- és vámhatóság részéről szankció alkalmazása. Cikkünkben a fenti kérdéseket egy konkrét példaeset ismertetése útján mutatjuk be.

Tovább olvasom!
Itt a kihirdetett törvény a kiskereskedelmi adó emeléséről és a közeli lejárati idejű élelmiszerek felajánlásáról
Itt a kihirdetett törvény a kiskereskedelmi adó emeléséről és a közeli lejárati idejű élelmiszerek felajánlásáról 2022-01-17

A 2021. évi CLI. törvény alapján a kiskereskedelmi adó 2,5%-os felső kulcsa 2022 februárjától 2,7%-ra emelkedik. Ugyanezen törvény tartalmazza azokat a nagy visszhangot kiváltott rendelkezéseket is, amelyek az élelmiszer-kiskereskedők számára kötelezővé teszik a közeli lejárati idejű élelmiszerek felajánlását az állami tulajdonban lévő Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére.

Tovább olvasom!
HR Digitalizáció: Neked mennyit keres a főnököd?
HR Digitalizáció: Neked mennyit keres a főnököd? 2022-01-10

Ha kíváncsi arra, hogy az ön cége, munkahelye mennyire nyitott a transzparens fizetések kapcsán, próbálja ki a következőket! Kérdezze körbe kollégáit, feletteseit, mennyit keresnek. Árulja el a saját fizetését is, de figyeljen arra, hogy a jutalmakat is említse! Kérje meg a HR-est, hogy függessze ki a büfébe a listát.

Tovább olvasom!
SZÉP-kártya változások 2022-ben
SZÉP-kártya változások 2022-ben 2022-01-10

A Magyar Közlönyben 2021. december 24-én megjelent rendelet szerint a SZÉP-kártya február 1. és május 31. között használható élelmiszer-vásárlásra, a dohánytermékek és alkohol kivételével.

Tovább olvasom!
Munkáltatói adócsökkentések 2022-ben
Munkáltatói adócsökkentések 2022-ben 2022-01-10

Megjelent a Magyar Közlönyben a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről szóló 2021. évi CXXXI. törvény. A jogszabály elfogadásával megvalósulnak azok az adókönnyítések, melyekre a minimálbér-emelés miatt jelentkező költségnövekedés ellentételezésére kaptak ígéretet a foglalkoztatók, illetve vállalkozások.

Tovább olvasom!
ITM-államtitkár: egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés
ITM-államtitkár: egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés 2021-12-15

A járványhelyzetnek betudható tavalyi visszaesés kiigazításán túli növekedés jelezhető előre az építőiparban 2021-re - mondta el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium szerdai közleményében hozzátette: 2010 átlagához képest az ágazat termelése több mint 70 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Tovább olvasom!
Ki jogosult az adóvisszatérítésre?
Ki jogosult az adóvisszatérítésre? 2021-12-09

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet értelmében azok a magánszemélyek, akik 2021-ben családi kedvezményre jogosultak, 2022-ben a Rendeletben meghatározott adóvisszatérítésben részesülnek. A következőkben bemutatásra kerül, hogy a magánszemély mikor részesülhet az adóvisszatérítésben.

Tovább olvasom!
ÁTALÁNYADÓZÁS 2022 – Ezeket az előnyöket érdemes figyelembe venni a KATA adózással szemben
ÁTALÁNYADÓZÁS 2022 – Ezeket az előnyöket érdemes figyelembe venni a KATA adózással szemben 2021-12-09

A KATA adózás térhódításával egyre inkább feledésbe merült az egyéni vállalkozások által választható átalányadó. Viszont sajnos a KATA 2021. évi szigorításaival sok vállalkozó kényszerült kilépni a KATA alól, és új megoldásokat keresni. Ennek az egyik alternatívája lett újra az átalányadó. Most, hogy az Országgyűlés megszavazta az átalányadózás 2022. évtől alkalmazható pozitív változtatásait, újra reflektorfénybe került ez az adózási mód.

Tovább olvasom!
Véglegesítik a home office szabályozást és az adómentes home office támogatást
Véglegesítik a home office szabályozást és az adómentes home office támogatást 2021-12-09

Gyakorlatilag az első korlátozások bevezetése óta napirenden van a távmunkavégzés – a hétköznapi szóhasználatba home office – átfogó, törvényi szintű szabályozásának kérdése. Az elmúlt egy évben ennek ellenére csak rendeleti úton, ideiglenes jelleggel kezelték a megnövekedett home office igényhez kapcsolódó jogszabályokat. Ez több esetben is ellentmondásokra vezetett, bizonytalanságot szült.

Tovább olvasom!
Lesz E-Áfabevallási Rendszer vagy sem?
Lesz E-Áfabevallási Rendszer vagy sem? 2021-12-09

Régóta várjuk, hogy elinduljon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új szolgáltatása, az E-áfa Rendszere: a tervek szerint a cégek áfabevallás-tervezetét is előkészítette volna a NAV. Az elmúlt napokban azonban számos, egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot a NAV tervezett új szolgáltatásával kapcsolatban: a hírek hol az E-Áfa Rendszerének csúszásáról, hol pedig a szolgáltatás bevezetésének elmaradásáról szólnak.

Tovább olvasom!
Kapacitásbővítéssel stabilizálja piacait a Bauder
Kapacitásbővítéssel stabilizálja piacait a Bauder 2021-11-30

Az energiatakarékos épületek iránti növekvő igény és az építési piac európai szintű bővülése miatt, az európai, és egyúttal a magyar piac minél stabilabb kiszolgálása érdekében, a tető hő- és vízszigeteléséhez, illetve a zöldtetők kialakításához építőanyagokat kínáló Paul Bauder GmbH & Co történetének legnagyobb volumenű beruházásáról döntött. Az elkövetkező öt évben, több országban tervezett kapacitásbővítések összértéke a 100 millió eurót is meghaladja.

Tovább olvasom!
 KPMG: bizonytalanság jellemzi az iroda piacot
KPMG: bizonytalanság jellemzi az iroda piacot 2021-11-30

A folyamatosan változó bérlői igények miatt bizonytalanság jellemzi az irodapiacot, ugyanakkor a szegmens folyamatosan bővül, a projektek árai azonban emelkedni fognak, részben az alapanyag- és a munkaerő-költségek növekedése miatt - hangzott el a KPMG nemzetközi építőipari felmérését bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.

Tovább olvasom!
Megjött a legújabb 2022-es adócsomag
Megjött a legújabb 2022-es adócsomag 2021-11-24

A Parlament előtt a jövő évi adócsökkentésekről szóló törvényjavaslat - jelentette be kedd esti közleményében a Pénzügyminisztérium. Az adóintézkedések a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emeléséről szóló megállapodással vannak részben összefüggésben.

Tovább olvasom!