Bejegyzések

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Fontos változás várható: KATA helyett átalányadó 2022-től?
Fontos változás várható: KATA helyett átalányadó 2022-től? 2021-09-13

A 2021-es KATA változások mindenekelőtt azokat a kisvállalkozókat érintették, akik egy nagy megrendelőtől jutnak számottevő bevételhez. Amennyiben ez a vállalkozói kör éves szinten 3.000.000,- Ft-ot meghaladó bevételhez jut egy és ugyanazon belföldi kifizetőtől, úgy a megrendelő a limitet meghaladó összeg kapcsán 40�ó fizetésére kötelezett. A kisadózó tételes adó fizetési kötelezettségét nem érintette a 2021-es változás, ugyanakkor a megrendelőnek a korábbihoz képest jelentős többletterhet kellett vállalnia. A kisadózók „foglalkoztatásának” megdrágulása annak megfontolásra késztette a feleket, hogy milyen megoldásokkal csökkenthető vagy osztható meg a többletköltség. 

Tovább olvasom!
Sztornó bizonylatok kiállítása online pénztárgépek útján
Sztornó bizonylatok kiállítása online pénztárgépek útján 2021-09-13

A következőkben azt mutatjuk be, hogy a nyugtakibocsátási kötelezettségüket online pénztárgép útján teljesítő általános forgalmi adó alanyoknak milyen módon kell eljárniuk abban az esetben, ha az általuk használt online pénztárgépekkel előállított nyugtákon szereplő tételeket részben vagy egészben törölni kívánják, illetve sztornó vagy visszáru bizonylatokat kívánnak kiállítani.

Tovább olvasom!
Lassan, de biztosan érkezik az e-áfatervezet
Lassan, de biztosan érkezik az e-áfatervezet 2021-09-13

Világelsőként a magyar adóhatóság vállalta fel a vállalkozói számla adatok alapján az áfabevallás tervezetének kiajánlását. A minisztérium eredeti tervei szerint erre már 2021 első negyedévének végén sor került volna az online számla adatszolgáltatás januári kiterjesztésének eredményeként. Az élet – azaz a COVID járvány – azonban közbe szólt, így jogszabályban eredetileg már csak a második félévi határidő jelent meg, tükrözve ezzel az online számlázásra adott három hónapos türelmi időt is. Most újra elhalasztották az e-áfa kiajánlásának időpontját, és lépcsőzetesen fogják bevezetni 2021 harmadik negyedévét követően, majd a következő 1-2 évben folyamatos bővítésekre számíthatunk majd. Mindezzel több időt hagyva az adóhatóság fejlesztőinek a finomhangolásra. De ezt a haladékot a vállalkozások is kihasználhatják a felkészülésre, aóbevallásaik automatizálására, áfarendszerük felülvizsgálatára, rendbe tételére.

Tovább olvasom!
Mit érdemes tudni a jogutódlásról?
Mit érdemes tudni a jogutódlásról? 2021-09-07

Munkáltatói jogutódlás csak akkor valósul meg, ha mind a jogelőd, mind a jogutód az Mt. hatálya alá tartozó munkáltató. Nem beszélhetünk azonban jogutódlásról, ha az átadásra az Mt. és a Kjt., illetőleg az Mt. és a Ktv. hatálya alá tartozó munkáltatók között kerül sor, hiszen az átadás következtében az érintett munkavállalók jogállása is megváltozik.

Tovább olvasom!
Izer Norbert:minden negyedik építőipari szereplőnél talált jogsértést az adóhivatal
Izer Norbert:minden negyedik építőipari szereplőnél talált jogsértést az adóhivatal 2021-08-27

Az idén eddig a több mint kétezer építőipari ellenőrzésből 550 esetben talált jogsértést az adóhivatal. A februárban felállított gazdaságfehérítő bizottság, amelynek feladata, hogy tisztítsa a gazdaságot, ezzel pedig újabb adócsökkentésekhez teremtsen fedezetet, képes lehet az ágazatban dolgozó munkavállalók megvédésére is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Tovább olvasom!
2021. július 3-ától módosultak a távmunkavégzés szabályai
2021. július 3-ától módosultak a távmunkavégzés szabályai 2021-08-10

A veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendeletet módosította a 393/2021. (VII. 2.) Korm. rendelet. A módosítás 2021. július 3. napjával lépett hatályba és kiterjed a távmunkavégzés fogalmára, a munkáltató és a munkavállaló távmunkavégzéssel kapcsolatos jogaira, kötelességeire, a munkavédelemi előírásokra, továbbá pontosította a személyi jövedelemadómentes költségtérítés előírásait.

Tovább olvasom!
GVH: gyorsított vizsgálat a téglapiacon
GVH: gyorsított vizsgálat a téglapiacon 2021-07-29

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek belföldi piacán. Ennek a vizsgálati eszköznek az alkalmazására először került sor, amióta a kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére.

Tovább olvasom!
Üvegkapu, avagy változások az építőipari foglalkoztatás kapcsán
Üvegkapu, avagy változások az építőipari foglalkoztatás kapcsán 2021-07-28

Magyarország legjobban és legerősebben fejlődő iparága az építőipar. A folyamatosan fejlődő iparágban azonban rendkívül magas a fekete- és szürkefoglalkoztatás. A vállalkozók egy része ugyanis azzal próbálja enyhíteni a működési költségeit, hogy az általa foglalkoztatott munkavállalókat nem jelenti be. Nem vitatott tény ugyanis, hogy a munkaadót egy munkavállaló után a munkabéren túl számtalan más költség is terheli, melyet gyakran nem jogszerű eszközökkel csökkenteni akarnak a foglalkoztatók. Természetesen az állam ezeket a jogszerűtlen munkáltatói cselekményeket igyekszik megakadályozni és felderíteni. Az építőipar vonatkozásában az ilyen munkálatói cselekmények felderítésére a helyszíni szemle szolgáltatott lehetőséget. Az állam ezen eszköze azonban nem volt alkalmas arra, hogy a feketefoglalkoztatást teljes mértékben felszámolja, ezért aztán a jogalkotó új jogintézmény bevezetése mellett döntött.

Tovább olvasom!
A határozott idejű munkaviszony
A határozott idejű munkaviszony 2021-07-26

A munkaszerződésben, ha a felek nem határozzák meg a munkaviszony időtartamát, akkor az határozatlan időre jön létre, határozott időre csak akkor szól a munkaviszony, ha a munkaszerződésben megállapodnak annak időtartamában [Mt. 45. § (2) bek.]. A kikötött időtartam letelte mint jogi tény – bontó feltételként – automatikusan megszünteti a munkaviszonyt [Mt. 63. § (1) bek. c) pont].

Tovább olvasom!
Már elérhető a NAV új, eVÁM webalkalmazása
Már elérhető a NAV új, eVÁM webalkalmazása 2021-07-13

2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni e termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A NAV ezért új, webes felületen teszi lehetővé a vám-árunyilatkozatok online benyújtását.

Tovább olvasom!
 E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA
E-kereskedelem 2021. július 1-jétől – MOSS, OSS, IOSS, SA 2021-07-13

2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Ez jelenti többek között a MOSS rendszer kiterjesztését, a One Stop Shop (OSS) uniós és nem uniós, illetve import (IOSS) sémájának alkalmazását, illetve a Special Arrangement (SA) lehetőségét az import áfa megfizetésére.

Tovább olvasom!
Év végéig lehet kisebb adóteherrel utalni a Szép Kártyára
Év végéig lehet kisebb adóteherrel utalni a Szép Kártyára 2021-07-13

Az elmúlt évben a koronavírus járvány felforgatta a munkaerőpiacot és a gazdaságot is. Ebben a helyzetben felértékelődik minden költséghatékonyan nyújtható juttatási forma a cégek és a munkavállalók szemében is. Mivel ez a terület szinte minden évben változik, kiesnek, bekerülnek elemek, a támogatható juttatások közül bizonyosak másképp adóznak, mint korábban, vagy épp a felhasználásukra vonatkozó szabályok alakulnak át, így nem árt időről időre áttekinteni ezeket. A legfrissebb változás, hogy eredetileg július 1-jétől kezdve csökkentek volna a Szép-kártya juttatások értékhatárai, illetve magasabb adóteherrel kellett volna számolni, de jó hír, hogy év végéig még a kedvezőbb feltételek maradnak érvényben.

Tovább olvasom!
A kiválasztás csapdái
A kiválasztás csapdái 2021-07-06

A kiválasztási döntés meghatározó nemcsak az új munkatárs számára, hanem a szervezet, a munkahelyi vezető és a közvetlen munkatársak számára is. A szervezet egy bevált új munkatárssal erősödik, növekszik a rendelkezésre álló munkavégző képesség és tudás, míg az egyén számára is pozitívumokkal jár, ha úgy érzi, olyan helyre került, ahol tudását kamatoztatni, fejleszteni tudja, vezetőivel, munkatársaival kollegiális kapcsolatokat fejleszthet ki, és általában elégedett mindazon feltételekkel, amelyeket az új szervezet számára biztosít.

Tovább olvasom!
Rendkívüli meleg időjárás során történő munkavégzés
Rendkívüli meleg időjárás során történő munkavégzés 2021-07-06

Az utóbbi évek időjárás változásai egyre jobban ráirányították a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés esetenként váratlanul jelentkező szélsőséges időjárási eseményeket hoz, amely új, az eddigieknél nagyobb, gyakrabban jelentkező kockázatot jelent az európai országokban élők számára, így Magyarországon is.

Tovább olvasom!
Speciális munkavállalói körök eltérő foglalkoztatási szabályai
Speciális munkavállalói körök eltérő foglalkoztatási szabályai 2021-06-07

Bizonyos munkavállalói csoportokra speciális foglalkoztatási szabályok vonatkoznak. Írásos segédanyagokból és egy 90 perces webináriumból álló kombinált képzésünkön áttekintjük a munkajogi és TB előírásokat és kitérünk a szövetkezeteken keresztül történő, illetve az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezésekre is.

Tovább olvasom!
Kis teherbírású tető bezöldítése
Kis teherbírású tető bezöldítése 2021-05-28

Lakossági igényként érkezett a megtisztelő kérés a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni.

Tovább olvasom!
ÉVOSZ: nőtt a késedelmes fizetések száma az építőiparban
ÉVOSZ: nőtt a késedelmes fizetések száma az építőiparban 2021-05-28

Az építési vállalkozások a jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőre, a késedelmes fizetések aránya 8 százalékra nőtt, a tavaly év végén mért 4 százalékról - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.

Tovább olvasom!
K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezmények - Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH
K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezmények - Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH 2021-05-17

A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek. Az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.

Tovább olvasom!
Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás
Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás 2021-05-17

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) szerint létesíthető munkaviszony, mely jogszabályt az elmúlt években többször módosítottak. A nyári időszak az ilyen típusú foglalkoztatás tekintetében csúcsidőszaknak tekinthető a mezőgazdaságban, így indokolt áttekinteni a kapcsolódó szabályokat.

Tovább olvasom!
A home office pszichoszociális kockázatai
A home office pszichoszociális kockázatai 2021-05-10

A koronavírus okozta, már egy éve tartó járvány számos és a munkavállalókra súlyosan terhelő változásokat hozott. A szervezetek vezetői a pandémia ideje alatt kiemelten fontosnak tartották a munkavállalóik egészségének megőrzését.

Tovább olvasom!
Munkaügyi feketelista 2021
Munkaügyi feketelista 2021 2021-05-10

A NAV minden évben közzéteszi a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáját, ezt idén is megtették. Ami viszont újdonság, hogy 2021. március 11-től a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók adatai is nyilvánosak lesznek.

Tovább olvasom!
Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal
Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal 2021-04-30

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. Ezek a legegyszerűbb, egyben legolcsóbb megoldások a határoló falak hatékony és gyors hőszigetelésére.

Tovább olvasom!
A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői
A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői 2021-04-20

Közeledik a 2020. adóévről szóló elszámoló társaságiadó-bevallások határideje, amely a naptári éves adózók esetében általános esetben 2021. május 31-ét jelenti. A bevallás megtételére a folyamatosan működő adózók esetében a 2029 jelű nyomtatvány szolgál. Mivel a minden évben – akár több ízben is – jelentkező jogszabály-módosítások miatt a ’29-es bevallás is évről évre módosul, aktualizálásra kerül, ezért a kitöltés előtt mindig érdemes figyelmet fordítani azokra a változásokra, amelyek érintették annak tartalmát. Az I. pontban figyelemfelhívó jelleggel ezeket a főbb változásokat ismertetjük, majd a II. pontban a bevallás kitöltésének gyakorlati szempontjai közül emelünk ki néhányat.

Tovább olvasom!
Eltörölt kereseti korlát: nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása
Eltörölt kereseti korlát: nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2021-04-20

Az év elején eltörölték a megváltozott munkaképességű személyek (a továbbiakban: mmk) ellátásaiban részesülőknek a minimálbér 150 százalékát kitevő kereseti korlátját, ami máris érezteti hatását a munkaerőpiacon. A Trenkwalder munkaerőpiaci szolgáltató cég adatbázisába 2021 első negyedévében két és félszer annyi álláskereső megváltozott munkaképességű személy regisztrált, mint tavaly ilyenkor, és a sikeres elhelyezések száma is csaknem a duplájára emelkedett – írja sajtóközleményében a Trenkwalder.

Tovább olvasom!
tallai-uj-vilag-jon-a-nav-nal-aprilistol
Tállai: új világ jön a NAV-nál áprilistól 2021-04-20

Április 1-jétől új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében, miután március 31-én véget ér a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra történő zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Tovább olvasom!
Változtak a munkaügyi ellenőrzés új rendszerének szabályai
Változtak a munkaügyi ellenőrzés szabályai 2021-04-12

A foglalkoztatás-felügyelet és a munkaügyi ellenőrzés rendszerét új alapokra helyező 2020. évi CXXXV. törvény 2021. március 1-jén lépett hatályba, számos lényeges kérdés rendezését azonban a részletszabályokra utalta az új jogszabály.

Tovább olvasom!