Bejegyzések

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Elemzők: az építőipar teljesítménye továbbra is nagy kilengéseket mutat
Elemzők: az építőipar teljesítménye továbbra is nagy kilengéseket mutat 2022-06-30

Az építőipar áprilisi adatain felfedezhetők a lassulás jelei, de ilyen volatilis szektorban egy-két hónap adataiból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni;  az anyaghiány és az árak emelkedése, a finanszírozás drágulásával és az állami beruházások korlátozásával együtt majd csak jövőre nyomja rá bélyegét az ágazat teljesítményére az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Tovább olvasom!
ÉVOSZ: az építőipar teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot
ÉVOSZ: az építőipar teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot 2022-06-30

Az építőipar 2022-ben is jó évet fog zárni, az ágazat teljesítménye idén elérheti az 5500 milliárd forintot a tavalyi csaknem 5400 milliárd forint után. A szektor idén a korábbi években kötött nagy értékű szerződéseit teljesíti - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az Építők Napja alkalmából az MTI-nek.

Tovább olvasom!
Mi lesz veled, kata? A megszüntetés helyett új szabályozást javasol a BKIK
Mi lesz veled, kata? A megszüntetés helyett új szabályozást javasol a BKIK 2022-06-14

Átalakított formában, de megtartaná a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) annak esetleges megszüntetése helyett. A budapesti kamara a katába építené a minimálbér változásait és olyan automatizmusokat integrálna a rendszerbe, melyek csökkenthetnék a visszaélés lehetőségét. A Nagy Elek elnök által előterjesztett célokat és irányokat a BKIK a május 26-án tartott éves rendes küldöttgyűlése megerősítette és egyhangúlag támogatta.

Tovább olvasom!
A napi és heti munkaidő tartamának felső határa – Az Európai Unió Bíróságának ítélete a C 585/19. sz. ügyben   
A napi és heti munkaidő tartamának felső határa – Az Európai Unió Bíróságának ítélete a C 585/19. sz. ügyben   2022-06-07

A napi és a heti munkaidő fogalma, mértéke és jogszerű alkalmazása az Európai Unió által szabályozott munkavégzésre irányuló jogviszony kulcskérdései. A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény általános megközelítésében rendelkezéseit Magyarország és az Európai Unió jogrendjével összhangban kell értelmezni.

Tovább olvasom!
Kölcsönzött munkavállalók balesetének kivizsgálása, bejelentése
Kölcsönzött munkavállalók balesetének kivizsgálása, bejelentése 2022-06-07

Több munkáltató kölcsönzött munkavállalókkal biztosítja munkaerő-szükségletének egy részét. A kikölcsönzés ideje alatt minden munkavédelemmel, munkavégzés megfelelő megszervezésével, munkaidővel és pihenőidővel, valamint ezek nyilvántartásával összefüggő és a munkáltatót megillető jogokat, valamint terhelő kötelezettségeket a kölcsönvevő gyakorolja és teljesíti.

Tovább olvasom!
Gyakori kérdések a munkaidőkeretről és a rendkívüli munkaidő elszámolásáról GDPR alapvető kérdései a munkavállalók ellenőrzéséve
GDPR alapvető kérdései a munkavállalók ellenőrzésével kapcsolatosan 2022-05-10

A kamerás adatkezeléssel kapcsolatos hatósági eljárásból levonható következtetések

 

A munkavállalók ellenőrzésével kapcsolatosan szeretnénk a való életben jól alkalmazható segítséget nyújtani az önök számára. Egy 2020. évben született döntés elemzésével megfelelően érzékeltethető a helyes gondolkodásmód és megközelítési módszer, amely révén az adatkezelő munkáltató az adatvédelmi szabályokban foglalt kötelezettségét jogszerűen tudja teljesíteni.

Tovább olvasom!
BKIK: továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban
BKIK: továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban 2022-04-28

Továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban, a  kis- és középvállalkozások (kkv) mintegy fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége, képzettsége jelenti a legfőbb problémát - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a Construma építőipari szakkiállításon több mint 300 vállalkozás válasza alapján összeállított nem reprezentatív felmérésének megállapítását.

Tovább olvasom!
Kormánybiztos: az idén jó helyzetből indult az építőipar
Kormánybiztos: az idén jó helyzetből indult az építőipar 2022-04-28

Az idén jó helyzetből indult az építőipar, annak köszönhetően, hogy a kivitelező szektor kibocsátása tavaly 5389 milliárd forint volt, ami minden idők legjobb építőipari teljesítményének számít - mondta az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója Budapesten.

Tovább olvasom!
Egy év múlva hatályba lép az új közösségi jövedéki irányelv
Egy év múlva hatályba lép az új közösségi jövedéki irányelv 2022-04-11

2023. február 13-tól hatályosak a jövedéki adóra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról szóló 2020/262 EU tanácsi irányelv (Irányelv) rendelkezései és az azzal összefüggő hazai jogszabály-módosítások, amelyek jelentősen átalakítják az adózott jövedéki termékek közösségi kereskedelmére, szállítására és azokkal összefüggésben kiállítandó bizonylatokra vonatkozó szabályokat.

Tovább olvasom!
Adatvédelem: Sötét minták a hozzájárulás tekintetében
Adatvédelem: Sötét minták a hozzájárulás tekintetében 2022-04-04

Mi az a sötét minta? A kifejezést a kognitív tudományokból doktorált Dr. Harry Brignull találta ki. Az ő definíciója szerint ezek azok a trükkök, amelyeket a weboldalak és applikációk használnak, hogy rávegyenek arra, hogy megtegyél olyan dolgokat, amelyeket egyébként nem tennél meg, mint például megvenni valamit, vagy feliratkozni valamire (lásd itt angolul: Dark Patterns).

Tovább olvasom!
Intrastat változások 2022-ben
Intrastat változások 2022-ben 2022-03-10

2022. január 1-jétől változott az Európai Unión belüli árukereskedelmi statisztikára irányadó szabályozás. Az európai vállalkozásstatisztikáról szóló 2019/2152 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a tagállamok kötelezettek a mikroadatok cseréjére, melynek alapját az OSAP 2010 kiszállítás kérdőíven megadott adatok képezik. Ebből kifolyólag 2022-től még nagyobb jelentősége lesz a kérdőív megfelelő kitöltésének.

Tovább olvasom!
Itt vannak az OECD új transzferárazási irányelvei
Itt vannak az OECD új transzferárazási irányelvei 2022-03-10

2022. január 20-án az OECD közzétette a legfrissebb transzferárazási irányelveket. Az új iránymutatások egységes szerkezetbe foglalják a BEPS-cselekvések és az OECD transzferár-szabályozási iránymutatások 2017-es kiadásának felülvizsgálatára irányuló egyéb munkákat, hogy megfeleljenek a mai kihívásoknak és követelményeknek.

Tovább olvasom!
Felkészülés a 2021-es üzleti év zárására (I. rész)
Felkészülés a 2021-es üzleti év zárására 2022-03-10

Ahogy minden új év, 2022 is számos számvitelt érintő jogszabály változását hozta. A fejlesztésre kapott támogatások elszámolását, a szerződés elszámolási egységére vonatkozó elszámolási elv alkalmazását, a bekerülési értéket érintő módosítások, a know-how átsorolása, a bizonylatok körének pontosítása – csupa olyan változás, amelyet ismernünk kell, amikor a 2021. év üzleti zárását készítjük. Arról nem is beszélve, hogy a beszámoló összeállítása során részletesen ki kell térni a koronavírus-járvány vállalkozásra gyakorolt hatásainak vizsgálatára.

Tovább olvasom!
A háborús helyzet munkaviszonyra kiterjedő vonatkozásai
A háborús helyzet munkaviszonyra kiterjedő vonatkozásai 2022-03-03

Az utóbbi napokban kialakult háborús helyzet mindenkit aggodalommal tölt el, több okból is. És bár a munkaviszonnyal kapcsolatos vonatkozások nem állnak feltétlenül az első helyen, talán mégis érdemes áttekinteni a témát, tekintettel az ukrán munkavállalók jelenlétére a magyar gazdaságban.

Tovább olvasom!