Bejegyzések

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Ellenérték SZÉP kártyával történő megtérítésének adójogi megítélése
Ellenérték SZÉP kártyával történő megtérítésének adójogi megítélése 2022-01-17

A Széchenyi Pihenő Kártya (továbbiakban: SZÉP Kártya) használatával kapcsolatosan felmerül a kérdés, hogy az állami adó- és vámhatóság vizsgálja-e a SZÉP Kártya mint fizetőeszköz használatára vonatkozó jogszabályi előírások betartását, valamint a SZÉP Kártya fizetőeszközként történő jogszerűtlen elfogadása esetén felmerül-e az adott ügyletről szóló számlák és nyugták érvénytelenítése, helyesbítése, illetve az állami adó- és vámhatóság részéről szankció alkalmazása. Cikkünkben a fenti kérdéseket egy konkrét példaeset ismertetése útján mutatjuk be.

Tovább olvasom!
Itt a kihirdetett törvény a kiskereskedelmi adó emeléséről és a közeli lejárati idejű élelmiszerek felajánlásáról
Itt a kihirdetett törvény a kiskereskedelmi adó emeléséről és a közeli lejárati idejű élelmiszerek felajánlásáról 2022-01-17

A 2021. évi CLI. törvény alapján a kiskereskedelmi adó 2,5%-os felső kulcsa 2022 februárjától 2,7%-ra emelkedik. Ugyanezen törvény tartalmazza azokat a nagy visszhangot kiváltott rendelkezéseket is, amelyek az élelmiszer-kiskereskedők számára kötelezővé teszik a közeli lejárati idejű élelmiszerek felajánlását az állami tulajdonban lévő Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére.

Tovább olvasom!
HR Digitalizáció: Neked mennyit keres a főnököd?
HR Digitalizáció: Neked mennyit keres a főnököd? 2022-01-10

Ha kíváncsi arra, hogy az ön cége, munkahelye mennyire nyitott a transzparens fizetések kapcsán, próbálja ki a következőket! Kérdezze körbe kollégáit, feletteseit, mennyit keresnek. Árulja el a saját fizetését is, de figyeljen arra, hogy a jutalmakat is említse! Kérje meg a HR-est, hogy függessze ki a büfébe a listát.

Tovább olvasom!
SZÉP-kártya változások 2022-ben
SZÉP-kártya változások 2022-ben 2022-01-10

A Magyar Közlönyben 2021. december 24-én megjelent rendelet szerint a SZÉP-kártya február 1. és május 31. között használható élelmiszer-vásárlásra, a dohánytermékek és alkohol kivételével.

Tovább olvasom!
Munkáltatói adócsökkentések 2022-ben
Munkáltatói adócsökkentések 2022-ben 2022-01-10

Megjelent a Magyar Közlönyben a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről szóló 2021. évi CXXXI. törvény. A jogszabály elfogadásával megvalósulnak azok az adókönnyítések, melyekre a minimálbér-emelés miatt jelentkező költségnövekedés ellentételezésére kaptak ígéretet a foglalkoztatók, illetve vállalkozások.

Tovább olvasom!
ITM-államtitkár: egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés
ITM-államtitkár: egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés 2021-12-15

A járványhelyzetnek betudható tavalyi visszaesés kiigazításán túli növekedés jelezhető előre az építőiparban 2021-re - mondta el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium szerdai közleményében hozzátette: 2010 átlagához képest az ágazat termelése több mint 70 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Tovább olvasom!
Ki jogosult az adóvisszatérítésre?
Ki jogosult az adóvisszatérítésre? 2021-12-09

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet értelmében azok a magánszemélyek, akik 2021-ben családi kedvezményre jogosultak, 2022-ben a Rendeletben meghatározott adóvisszatérítésben részesülnek. A következőkben bemutatásra kerül, hogy a magánszemély mikor részesülhet az adóvisszatérítésben.

Tovább olvasom!
ÁTALÁNYADÓZÁS 2022 – Ezeket az előnyöket érdemes figyelembe venni a KATA adózással szemben
ÁTALÁNYADÓZÁS 2022 – Ezeket az előnyöket érdemes figyelembe venni a KATA adózással szemben 2021-12-09

A KATA adózás térhódításával egyre inkább feledésbe merült az egyéni vállalkozások által választható átalányadó. Viszont sajnos a KATA 2021. évi szigorításaival sok vállalkozó kényszerült kilépni a KATA alól, és új megoldásokat keresni. Ennek az egyik alternatívája lett újra az átalányadó. Most, hogy az Országgyűlés megszavazta az átalányadózás 2022. évtől alkalmazható pozitív változtatásait, újra reflektorfénybe került ez az adózási mód.

Tovább olvasom!
Véglegesítik a home office szabályozást és az adómentes home office támogatást
Véglegesítik a home office szabályozást és az adómentes home office támogatást 2021-12-09

Gyakorlatilag az első korlátozások bevezetése óta napirenden van a távmunkavégzés – a hétköznapi szóhasználatba home office – átfogó, törvényi szintű szabályozásának kérdése. Az elmúlt egy évben ennek ellenére csak rendeleti úton, ideiglenes jelleggel kezelték a megnövekedett home office igényhez kapcsolódó jogszabályokat. Ez több esetben is ellentmondásokra vezetett, bizonytalanságot szült.

Tovább olvasom!
Lesz E-Áfabevallási Rendszer vagy sem?
Lesz E-Áfabevallási Rendszer vagy sem? 2021-12-09

Régóta várjuk, hogy elinduljon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új szolgáltatása, az E-áfa Rendszere: a tervek szerint a cégek áfabevallás-tervezetét is előkészítette volna a NAV. Az elmúlt napokban azonban számos, egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot a NAV tervezett új szolgáltatásával kapcsolatban: a hírek hol az E-Áfa Rendszerének csúszásáról, hol pedig a szolgáltatás bevezetésének elmaradásáról szólnak.

Tovább olvasom!
Kapacitásbővítéssel stabilizálja piacait a Bauder
Kapacitásbővítéssel stabilizálja piacait a Bauder 2021-11-30

Az energiatakarékos épületek iránti növekvő igény és az építési piac európai szintű bővülése miatt, az európai, és egyúttal a magyar piac minél stabilabb kiszolgálása érdekében, a tető hő- és vízszigeteléséhez, illetve a zöldtetők kialakításához építőanyagokat kínáló Paul Bauder GmbH & Co történetének legnagyobb volumenű beruházásáról döntött. Az elkövetkező öt évben, több országban tervezett kapacitásbővítések összértéke a 100 millió eurót is meghaladja.

Tovább olvasom!
 KPMG: bizonytalanság jellemzi az iroda piacot
KPMG: bizonytalanság jellemzi az iroda piacot 2021-11-30

A folyamatosan változó bérlői igények miatt bizonytalanság jellemzi az irodapiacot, ugyanakkor a szegmens folyamatosan bővül, a projektek árai azonban emelkedni fognak, részben az alapanyag- és a munkaerő-költségek növekedése miatt - hangzott el a KPMG nemzetközi építőipari felmérését bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.

Tovább olvasom!
Megjött a legújabb 2022-es adócsomag
Megjött a legújabb 2022-es adócsomag 2021-11-24

A Parlament előtt a jövő évi adócsökkentésekről szóló törvényjavaslat - jelentette be kedd esti közleményében a Pénzügyminisztérium. Az adóintézkedések a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emeléséről szóló megállapodással vannak részben összefüggésben.

Tovább olvasom!
A fejlesztésre kapott támogatások új elszámolási szabályai
A fejlesztésre kapott támogatások új elszámolási szabályai 2021-11-12

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény módosította a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) fejlesztésre kapott támogatások elszámolási szabályait. E cikk keretében számszaki példán keresztül bemutatjuk a számviteli törvény korábbi és új elszámolási szabályai közötti különbséget.

Tovább olvasom!
A védőoltás mint a munkavégzés kötelező feltétele
A védőoltás mint a munkavégzés kötelező feltétele 2021-11-08

2021. november 1-jétől a Kormány a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) felhatalmazást adott minden munkáltatónak, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást. Nézzük meg ennek részletszabályait, illetve merengjünk el egy kicsit az esetleges következményeken.

Tovább olvasom!
Új építésű parasztház HERAKLITH – Tektalan homlokzatszigeteléssel
Új építésű parasztház HERAKLITH – Tektalan homlokzatszigeteléssel 2021-10-29

Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építése esetén célunk, hogy amennyire lehetséges, átmentsük azok alapelveit a mai kor igényeinek megfelelően, még ha azok olykor kompromisszumokkal járnak is. Ha új parasztházat tervezünk és építünk, azok egyfajta szellemiséget is kell, hogy sugározzanak

Tovább olvasom!
Átadták az idei Pro Architectura díjakat
Átadták az idei Pro Architectura díjakat 2021-10-29

Építészek, tervezők, kivitelezők, irodák teljesítményét ismerték el a Pro Architectura díjak átadásán csütörtökön Budapesten. Mások mellett az Eiffel Műhelyház létrehozását és a Károlyi-Csekonics Palota felújítását is díjazták.

Tovább olvasom!
A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság 2021-10-29

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat, ugyanis számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól - közölte a hivatal az MTI-vel.

Tovább olvasom!
Már igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás
Már igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás 2021-10-15

A „Vállalkozások munkaerő támogatása” program kibővítésével legfeljebb 9 hónapon át kaphatnak állami hozzájárulást az alacsony végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók. Szeptember 15-étől nyújthatóak be az igénylések a 90 napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatásra – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Tovább olvasom!
Kapacitásbővítő pályázatra jelentkezhetnek a kkv-k
Kapacitásbővítő pályázatra jelentkezhetnek a kkv-k 2021-10-15

A munkavállalói létszám növelése és a kapacitások bővítése céljából vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón.

Tovább olvasom!
Reprezentáció, üzleti ajándék
Reprezentáció, üzleti ajándék 2021-10-15

A vállalkozások esetében mindig célszerű előtérbe helyezni a marketing eszközöket, hiszen a társaságról kialakult pozitív megítélést ezzel lehet erősíteni. A marketingnek számos fajtája van, amelyek közül jelen cikkben kiemeljük a reprezentációt és az üzleti ajándékot. A következőkben megismerkedhetünk ezen juttatásokat terhelő adókötelezettséggel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) rendszerében.

Tovább olvasom!
Ezek a munkáltatók év végi feladatai
Ezek a munkáltatók év végi feladatai 2021-10-08

Közeledik az év vége, ráadásul, tekintettel az ünnepek körüli leállásra, sok munkáltatónál a decemberi hónap kvázi fél hónapnak számít. Ennek apropóján érdemes áttekinteni, hogy ebben az időszakban mire kell különösen odafigyelni.

Tovább olvasom!
Bemutatjuk a IX. kerületi Kézilabda multifunkcionális csarnokot
Bemutatjuk a IX. kerületi Kézilabda multifunkcionális csarnokot! 2021-09-30

Szeptemberi hírlevelünkben a budapesti IX. kerületi Kézilabda multifunkcionális csarnokot mutatjuk be. A csarnok a 2022-es Kézilabda Európa Bajnokságra épül, és mivel a multifunkciós csarnok az összes létező teremsportág számára megfelelő szabványokkal, méretekkel, kialakításokkal rendelkezik,a későbbiekben kosárlabda, röplabda, jégkorong és teniszmérkőzéseket, korcsolyasport eseményeket, illetve bizonyos lovas és motoros versenyeket is rendezhetnek majd benne. Mindezek mellett nagykoncertek, rendezvények, kiállítások helyszínéül is szolgálhat.

Tovább olvasom!
Ingatlanfejlesztők: felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk a szektorban
Ingatlanfejlesztők: felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk a szektorban 2021-09-30

A fenntartható ingatlanfejlesztések és ezzel a környezettudatosan fejlődő épített környezet megteremtése, növelése érdekében Magyarország vezető ingatlanfejlesztői cégeit tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködési megállapodást kötött a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology - Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, ami felgyorsíthatja a környezettudatos innovációt az ingatlanfejlesztési szektorban - jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő az IFK közleményében.

Tovább olvasom!
Fontos változás várható: KATA helyett átalányadó 2022-től?
Fontos változás várható: KATA helyett átalányadó 2022-től? 2021-09-13

A 2021-es KATA változások mindenekelőtt azokat a kisvállalkozókat érintették, akik egy nagy megrendelőtől jutnak számottevő bevételhez. Amennyiben ez a vállalkozói kör éves szinten 3.000.000,- Ft-ot meghaladó bevételhez jut egy és ugyanazon belföldi kifizetőtől, úgy a megrendelő a limitet meghaladó összeg kapcsán 40�ó fizetésére kötelezett. A kisadózó tételes adó fizetési kötelezettségét nem érintette a 2021-es változás, ugyanakkor a megrendelőnek a korábbihoz képest jelentős többletterhet kellett vállalnia. A kisadózók „foglalkoztatásának” megdrágulása annak megfontolásra késztette a feleket, hogy milyen megoldásokkal csökkenthető vagy osztható meg a többletköltség. 

Tovább olvasom!
Sztornó bizonylatok kiállítása online pénztárgépek útján
Sztornó bizonylatok kiállítása online pénztárgépek útján 2021-09-13

A következőkben azt mutatjuk be, hogy a nyugtakibocsátási kötelezettségüket online pénztárgép útján teljesítő általános forgalmi adó alanyoknak milyen módon kell eljárniuk abban az esetben, ha az általuk használt online pénztárgépekkel előállított nyugtákon szereplő tételeket részben vagy egészben törölni kívánják, illetve sztornó vagy visszáru bizonylatokat kívánnak kiállítani.

Tovább olvasom!
Lassan, de biztosan érkezik az e-áfatervezet
Lassan, de biztosan érkezik az e-áfatervezet 2021-09-13

Világelsőként a magyar adóhatóság vállalta fel a vállalkozói számla adatok alapján az áfabevallás tervezetének kiajánlását. A minisztérium eredeti tervei szerint erre már 2021 első negyedévének végén sor került volna az online számla adatszolgáltatás januári kiterjesztésének eredményeként. Az élet – azaz a COVID járvány – azonban közbe szólt, így jogszabályban eredetileg már csak a második félévi határidő jelent meg, tükrözve ezzel az online számlázásra adott három hónapos türelmi időt is. Most újra elhalasztották az e-áfa kiajánlásának időpontját, és lépcsőzetesen fogják bevezetni 2021 harmadik negyedévét követően, majd a következő 1-2 évben folyamatos bővítésekre számíthatunk majd. Mindezzel több időt hagyva az adóhatóság fejlesztőinek a finomhangolásra. De ezt a haladékot a vállalkozások is kihasználhatják a felkészülésre, aóbevallásaik automatizálására, áfarendszerük felülvizsgálatára, rendbe tételére.

Tovább olvasom!
Mit érdemes tudni a jogutódlásról?
Mit érdemes tudni a jogutódlásról? 2021-09-07

Munkáltatói jogutódlás csak akkor valósul meg, ha mind a jogelőd, mind a jogutód az Mt. hatálya alá tartozó munkáltató. Nem beszélhetünk azonban jogutódlásról, ha az átadásra az Mt. és a Kjt., illetőleg az Mt. és a Ktv. hatálya alá tartozó munkáltatók között kerül sor, hiszen az átadás következtében az érintett munkavállalók jogállása is megváltozik.

Tovább olvasom!
Izer Norbert:minden negyedik építőipari szereplőnél talált jogsértést az adóhivatal
Izer Norbert:minden negyedik építőipari szereplőnél talált jogsértést az adóhivatal 2021-08-27

Az idén eddig a több mint kétezer építőipari ellenőrzésből 550 esetben talált jogsértést az adóhivatal. A februárban felállított gazdaságfehérítő bizottság, amelynek feladata, hogy tisztítsa a gazdaságot, ezzel pedig újabb adócsökkentésekhez teremtsen fedezetet, képes lehet az ágazatban dolgozó munkavállalók megvédésére is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Tovább olvasom!
2021. július 3-ától módosultak a távmunkavégzés szabályai
2021. július 3-ától módosultak a távmunkavégzés szabályai 2021-08-10

A veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendeletet módosította a 393/2021. (VII. 2.) Korm. rendelet. A módosítás 2021. július 3. napjával lépett hatályba és kiterjed a távmunkavégzés fogalmára, a munkáltató és a munkavállaló távmunkavégzéssel kapcsolatos jogaira, kötelességeire, a munkavédelemi előírásokra, továbbá pontosította a személyi jövedelemadómentes költségtérítés előírásait.

Tovább olvasom!
GVH: gyorsított vizsgálat a téglapiacon
GVH: gyorsított vizsgálat a téglapiacon 2021-07-29

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek belföldi piacán. Ennek a vizsgálati eszköznek az alkalmazására először került sor, amióta a kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére.

Tovább olvasom!
Üvegkapu, avagy változások az építőipari foglalkoztatás kapcsán
Üvegkapu, avagy változások az építőipari foglalkoztatás kapcsán 2021-07-28

Magyarország legjobban és legerősebben fejlődő iparága az építőipar. A folyamatosan fejlődő iparágban azonban rendkívül magas a fekete- és szürkefoglalkoztatás. A vállalkozók egy része ugyanis azzal próbálja enyhíteni a működési költségeit, hogy az általa foglalkoztatott munkavállalókat nem jelenti be. Nem vitatott tény ugyanis, hogy a munkaadót egy munkavállaló után a munkabéren túl számtalan más költség is terheli, melyet gyakran nem jogszerű eszközökkel csökkenteni akarnak a foglalkoztatók. Természetesen az állam ezeket a jogszerűtlen munkáltatói cselekményeket igyekszik megakadályozni és felderíteni. Az építőipar vonatkozásában az ilyen munkálatói cselekmények felderítésére a helyszíni szemle szolgáltatott lehetőséget. Az állam ezen eszköze azonban nem volt alkalmas arra, hogy a feketefoglalkoztatást teljes mértékben felszámolja, ezért aztán a jogalkotó új jogintézmény bevezetése mellett döntött.

Tovább olvasom!
A határozott idejű munkaviszony
A határozott idejű munkaviszony 2021-07-26

A munkaszerződésben, ha a felek nem határozzák meg a munkaviszony időtartamát, akkor az határozatlan időre jön létre, határozott időre csak akkor szól a munkaviszony, ha a munkaszerződésben megállapodnak annak időtartamában [Mt. 45. § (2) bek.]. A kikötött időtartam letelte mint jogi tény – bontó feltételként – automatikusan megszünteti a munkaviszonyt [Mt. 63. § (1) bek. c) pont].

Tovább olvasom!