Bejegyzések

Minden bejegyzés Hírek Publikációk

Speciális munkavállalói körök eltérő foglalkoztatási szabályai
Speciális munkavállalói körök eltérő foglalkoztatási szabályai 2021-06-07

Bizonyos munkavállalói csoportokra speciális foglalkoztatási szabályok vonatkoznak. Írásos segédanyagokból és egy 90 perces webináriumból álló kombinált képzésünkön áttekintjük a munkajogi és TB előírásokat és kitérünk a szövetkezeteken keresztül történő, illetve az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezésekre is.

Tovább olvasom!
Kis teherbírású tető bezöldítése
Kis teherbírású tető bezöldítése 2021-05-28

Lakossági igényként érkezett a megtisztelő kérés a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni.

Tovább olvasom!
ÉVOSZ: nőtt a késedelmes fizetések száma az építőiparban
ÉVOSZ: nőtt a késedelmes fizetések száma az építőiparban 2021-05-28

Az építési vállalkozások a jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőre, a késedelmes fizetések aránya 8 százalékra nőtt, a tavaly év végén mért 4 százalékról - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.

Tovább olvasom!
K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezmények - Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH
K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezmények - Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét az SZTNH 2021-05-17

A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek. Az eljárás megkönnyítése érdekében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad.

Tovább olvasom!
Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás
Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás 2021-05-17

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.) szerint létesíthető munkaviszony, mely jogszabályt az elmúlt években többször módosítottak. A nyári időszak az ilyen típusú foglalkoztatás tekintetében csúcsidőszaknak tekinthető a mezőgazdaságban, így indokolt áttekinteni a kapcsolódó szabályokat.

Tovább olvasom!
A home office pszichoszociális kockázatai
A home office pszichoszociális kockázatai 2021-05-10

A koronavírus okozta, már egy éve tartó járvány számos és a munkavállalókra súlyosan terhelő változásokat hozott. A szervezetek vezetői a pandémia ideje alatt kiemelten fontosnak tartották a munkavállalóik egészségének megőrzését.

Tovább olvasom!
Munkaügyi feketelista 2021
Munkaügyi feketelista 2021 2021-05-10

A NAV minden évben közzéteszi a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáját, ezt idén is megtették. Ami viszont újdonság, hogy 2021. március 11-től a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók adatai is nyilvánosak lesznek.

Tovább olvasom!
Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal
Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal 2021-04-30

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. Ezek a legegyszerűbb, egyben legolcsóbb megoldások a határoló falak hatékony és gyors hőszigetelésére.

Tovább olvasom!
A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői
A 2029 jelű társaságiadó-bevallás jellemzői 2021-04-20

Közeledik a 2020. adóévről szóló elszámoló társaságiadó-bevallások határideje, amely a naptári éves adózók esetében általános esetben 2021. május 31-ét jelenti. A bevallás megtételére a folyamatosan működő adózók esetében a 2029 jelű nyomtatvány szolgál. Mivel a minden évben – akár több ízben is – jelentkező jogszabály-módosítások miatt a ’29-es bevallás is évről évre módosul, aktualizálásra kerül, ezért a kitöltés előtt mindig érdemes figyelmet fordítani azokra a változásokra, amelyek érintették annak tartalmát. Az I. pontban figyelemfelhívó jelleggel ezeket a főbb változásokat ismertetjük, majd a II. pontban a bevallás kitöltésének gyakorlati szempontjai közül emelünk ki néhányat.

Tovább olvasom!
Eltörölt kereseti korlát: nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása
Eltörölt kereseti korlát: nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása 2021-04-20

Az év elején eltörölték a megváltozott munkaképességű személyek (a továbbiakban: mmk) ellátásaiban részesülőknek a minimálbér 150 százalékát kitevő kereseti korlátját, ami máris érezteti hatását a munkaerőpiacon. A Trenkwalder munkaerőpiaci szolgáltató cég adatbázisába 2021 első negyedévében két és félszer annyi álláskereső megváltozott munkaképességű személy regisztrált, mint tavaly ilyenkor, és a sikeres elhelyezések száma is csaknem a duplájára emelkedett – írja sajtóközleményében a Trenkwalder.

Tovább olvasom!
tallai-uj-vilag-jon-a-nav-nal-aprilistol
Tállai: új világ jön a NAV-nál áprilistól 2021-04-20

Április 1-jétől új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében, miután március 31-én véget ér a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra történő zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Tovább olvasom!
Változtak a munkaügyi ellenőrzés új rendszerének szabályai
Változtak a munkaügyi ellenőrzés szabályai 2021-04-12

A foglalkoztatás-felügyelet és a munkaügyi ellenőrzés rendszerét új alapokra helyező 2020. évi CXXXV. törvény 2021. március 1-jén lépett hatályba, számos lényeges kérdés rendezését azonban a részletszabályokra utalta az új jogszabály.

Tovább olvasom!
Tőkejövedelmek adózása
Tőkejövedelmek adózása 2021-03-16

A május 20-án esedékes személyi jövedelemadó-bevallási határidő előtt sokak számára hasznos lehet a tőkejövedelmek adózásával kapcsolatos kötelezettségek áttekintése. Általánosságban elmondható, hogy a tőkejövedelmek után személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetni; azonban az egyes jövedelemkategóriákban és különböző feltételek mellett ezek mértéke változhat.

Tovább olvasom!
Az önellenőrzésről
Az önellenőrzésről 2021-03-16

Az Art. rendelkezései alapján az adózó maga teljesíti adóbevallását, így arra is lehetőséget kell biztosítani számára, hogy a téves adatokat tartalmazó bevallását módosíthassa. Az önellenőrzés tehát az önadózáshoz kapcsolódó alapvető adózói jog, amit csak szűk körben lehet korlátozni. A következőkben az önellenőrzési szabályokat ismertetem.

Tovább olvasom!
A munkaidő-beosztás lépései
A munkaidő-beosztás lépései 2021-03-08

A munkaidő-beosztás elkészítésének lépései eltérőek, ha  a munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha kéthavi munkaidőkeret kerül megállapításra, illetve ha a napi munkaidő 12 óra.

Tovább olvasom!
Már januárban magasabb személyi adókedvezménnyel számolhatnak az érintettek
Már januárban magasabb személyi adókedvezménnyel számolhatnak az érintettek 2021-02-22

A minimálbér február 1-jétől 4%-kal emelkedett, de a minimálbér összegéhez igazodó adókedvezmények, például a betegségek miatt járó személyi kedvezmény – visszamenőleg – már januártól a megemelt minimálbér alapján számítandók – közölte a Pénzügyminisztérium. Ezzel szemben az adókötelezettségek kiszámításánál az alacsonyabb, az év első napján érvényes összeggel kell egész évben számolni.

A minimálbér 2021-ben bruttó 167.400 forint, a garantált bérminimum pedig 219.000 forint lesz.

Tovább olvasom!
Hogy áll most az online számla-adatszolgáltatás?
Hogy áll most az online számla-adatszolgáltatás? 2021-02-22

2021. január 1-től gyakorlatilag minden magyar szabályok szerint kiállított számla online számlaadat-szolgáltatásra kötelezetté vált, függetlenül a vevő típusától és a számla áfatartalmától. Bár a régi adatszolgáltatási kötelezettségeket már maradéktalanul kell teljesíteni, de az új szabályok megsértése nem von még maga után szankciót. Az átmeneti mentesítés kiterjed azokra a vállalkozókra, akinek eddig nem volt kötelező az adatszolgáltatás és még egyáltalán nem teljesítik azt, valamint a korábban már kötelezettekre, ha még a régi és nem a most bevezetett 3.0-ás verzió szerint szolgáltatnak adatot.

Tovább olvasom!
A kapcsolt vállalkozási viszony
A kapcsolt vállalkozási viszony 2021-02-22

Régóta alkalmazott jogintézmény az adózásban, mégis a mai napig számos adózónak okoz fejtörést a kapcsolt vállalkozási körének megállapítása. A témának külön aktualitását adja a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) 2021-től bevezetett azon módosítás, mely szerint a kataalany – kifizetőnek minősülő – kapcsolt vállalkozását 40 százalékos mértékű adó terheli a kataalanynak juttatott bevétel után. A külföldi – kapcsolt vállalkozás – kifizetőtől szerzett bevétel alapján pedig a kataalanyt terheli e kötelezettség.

 

Tovább olvasom!
Módosultak egyes, sajátos számviteli kormányrendeletek
Módosultak egyes, sajátos számviteli kormányrendeletek 2021-02-22

A számviteli törvényhez kapcsolódó, sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek módosításáról, valamint az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló kormányrendelet módosításáról szóló 616/2020. (XII. 21.) Korm. rendelet több kormányrendeletet módosított a 2020. év végével.

Tovább olvasom!
ITM-államtitkár: február 15-én nyílik meg az Építő-5 program
ITM-államtitkár: február 15-én nyílik meg az Építő-5 program 2021-01-28

Idén is folytatódik az építőipar technológiai korszerűsítésére és hatékonyságának növelésére irányuló támogatási program, amelyben az ágazatban tevékenykedő mikro-, kis-, és közepes vállalkozások vehetnek részt, amelyek február 15-én reggel 8 órától adhatják be támogatási kérelmeiket az Építő-5 programra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Tovább olvasom!
Az építőipar idén 5 százalékkal, 2022-ben pedig 9 százalékkal bővülhet egy előrejelzés szerint
Az építőipar idén 5 százalékkal, 2022-ben pedig 9 százalékkal bővülhet egy előrejelzés szerint 2021-01-28

A magyar gazdaság idén 3,1 százalékkal, ezen belül az építőipar termelési volumene 5 százalékkal bővülhet, 2022-től pedig további gazdasági növekedés mellett az építésgazdaság teljesítménye már 9 százalékkal is emelkedhet - ismertette Varga Dénes közgazdász, kutatásvezető a független Építési Piaci Prognózis 2021-2024 című kutatás eredményeit.

Tovább olvasom!
Áttérés a kata hatálya alá társasági adóalanyok esetében
Áttérés a kata hatálya alá társasági adóalanyok esetében 2021-01-18

A magyar adórendszerben jelenleg három olyan adónem van, amelyek hatálya alatt a jogi személyek és az egyéni cégek teljesíthetik a nyereségadó-kötelezettségeiket; ezek a társasági adó, a kisvállalati adó és a kisadózó vállalkozások tételes adója[1]. Az adórendszer tehát az adózók egy részének választási lehetőséget biztosít az adónemek között. A megalapozott választáshoz sok körülmény együttes vizsgálata szükséges, mindamellett, hogy az adózónak az adóalanyiság törvényi feltételeinek eleget kell tennie, figyelembe kell vennie a saját működésének sajátosságait. Az egyedi körülmények vizsgálata nélkül általánosságban megállapíthatjuk, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója [a továbbiakban: kata] szerinti adózás meglehetősen kedvező az adózók egy bizonyos körének. Így bizonyára jelenleg is vannak olyan adózók, amelyek „most” döntenek, döntöttek úgy, hogy – például 2021. január 1-jétől – a társasági adó hatálya alól áttérnek, áttértek a kata hatálya alá. Az alábbi írás a társasági adó hatálya alól a kata hatálya alá történő áttérés esetén irányadó szabályokat kívánja bemutatni.  

[1] Megjegyezzük ugyanakkor a kisadózó vállalkozások tételes adója nem tekinthető nyereségadónak, hiszen az alapvetően a bevételt, nem a nyereséget adóztatja.

Tovább olvasom!