Bepótolja a NAV az elmaradt ellenőrzéseket, jogkövetési vizsgálatokat

Fórum Média 2020-10-19

Rengeteg ellenőrzést indított a NAV a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet júniusi feloldását követően. Ezek nagyobbik része jogkövetési vizsgálat, amelyeket az elterjedt tévhitekkel ellentétben azért kell komolyan kell venni, mert ekkor még lehetőség van helyrehozni az esetleges tévedéseket. Jogkövetési vizsgálat során számtalan hibát elkövethetnek az adózók, s ezzel adóellenőrzés elrendelését idézhetik elő.

A koronavírus-járvány miatt az idei évben kialakult helyzetben a kormány folyamatosan új adóintézkedéseket jelentett be, amelyek az adóhivatalnál is komoly változásokat eredményeztek. Az intézkedések érintették a végrehajtást, a fizetési, illetve egyéb kedvezményeket, a kényszertörléseket, a hivatali munkavégzést és kapcsolattartást, illetve ezek folyományaként az ellenőrzéseket is.

A kormány által elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt érezhetően sokkal kevesebb vizsgálat volt, illetve az ellenőrzések lebonyolításának formája is változott. Mivel az adóellenőrök is általában otthonról dolgoztak („home office” jelleggel), ezért az egyeztetés sokkal nehézkesebb volt, mivel a kommunikáció nagyjából a cégkapun keresztüli levelezésre korlátozódott. Az adóhivatalba sem lehetett iratanyagot vinni, ezért azt online kellett az ellenőrzés rendelkezésére bocsátani, ami a rendszerek leterheltsége miatt nem volt könnyű. Sokszor csak az iratok feltöltése is komoly, akár több napos feladatot is jelentett, közben pedig rohant a jogkövetési vizsgálatok esetén a 30 napos vizsgálati határidő.

A veszélyhelyzet megszüntetését követően érezhetően megnőtt az adóvizsgálatok gyakorisága a társaságoknál. Egyértelműen látszik, hogy a NAV most próbálja bepótolni az elmaradt vizsgálatokat.