Az áfaemelés és a drágulás megroppantotta a magyar készházpiacot

Fórum Média 2020-09-10

6-8 millióval nőtt a beruházások ára az áfaemelés, illetve az anyagárak és a bérköltségek növekedése miatt. A csökkenés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem.

Többéves növekedési pályáról rántotta le a készházszektort az idei áfaemelés, 20 százalékkal kevesebb könnyűszerkezetes lakóépület talál vevőre – írja a Világgazdaság. Kárpáti József, az ÉVOSZ – Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének (Makész) elnöke a lapnak elmondta, hogy a készházpiacon jellemzően a 30-40 millió forintos kategória vezet, ahol az idén az áfaemelés, valamint az anyagárak és a bérköltségek növekedése miatt 6-8 millió forinttal drágult a beruházás.

A drágulás nyomán alapvetően módosult a vásárlók által kért kivitelezési fokozat is: tavaly még a kereslet 90 százalékát a kulcsrakészre kivitelezett épületek adták, idén viszont már csak minden harmadik-negyedik vevő igényli a csaknem teljesen kész állapotú házat.

A szövetség tagjai a piac egészére jellemző visszaesés dupláját, több mint 40 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, miután 2018-ban 322, tavaly 379, idén viszont mindössze 225 épületet adtak át. A csökkenés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem. Csak az utóbbi hetekben kezdett éledezni a piac.

 

Forrás: hvg.hu