A veszélyhelyzettel összefüggő új jogszabály adózást érintő rendelkezései

Fórum Média 2022-01-17

A Magyar Közlönyben megjelent a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény. A törvénynek vannak olyan rendelkezései, amelyek adózási kérdéseket érintenek.

Fordított adózás

Az új törvény alapján határidő nélkül marad hatályban a fordított adózás egyes gabona-, illetve acélipari termékek értékesítése, illetve az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása esetén. A törvény indoklása alapján azzal számolnak, hogy az EU meghosszabbítja a fordított adózás 2022. június 30-án lejáró határidejét.

Bizonytalan időre elfeledhetjük az E-áfa Rendszert

Hatályon kívül helyezték az adóhatóság általi áfabevallás-tervezet kiajánlásával kapcsolatos előírásokat, hivatkozásokat is.

Adóvisszatérítés

Meghatározták a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos szabályokat. A kedvezményt, legfeljebb 809 ezer forintot az adóhatóság jövő év február 15-ig utalja.

Költségtérítés távmunka esetén

Lehetőség lesz továbbra is arra, hogy az otthon dolgozó munkavállaló havonta a minimálbér 10 százalékáig adómentesen költségtérítést kapjon.

Forrás: www.magyarkozlony.hu