400 ezer katás adózónak közeledik a legfontosabb dátum

Fórum Média 2022-02-14

A katás adózást érintő szabályozói szigorítások sem vették el a vállalkozók kedvét az egyszerű és kedvező adózási forma választásától. A katás naptárban a legfontosabb dátum február 25., amikor az adóbevallást kell benyújtani. A zömmel könyvelői segítséget igénybe nem vevő vállalkozók számára szerencsére van már hatékony szoftveres támogatás.

Bő egy éve, 2021. január 1-től jelentősen szigorodott a kata szabályozása.

Az intézkedés fő célja az volt, hogy a vállalkozói szerződésbe burkolt munkaviszonyokat felszámolja, illetve ezt a gyakorlatot visszaszorítsa a jogalkotó.

Ennek értelmében tavaly óta, amennyiben a kisadózó vállalkozás részére belföldi kifizetőnek minősülő vállalkozás, egyéb szervezet év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a kifizető a juttatás 3 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos adót köteles megfizetni. Fontos változás volt az is, hogy tavaly január 1-jétől egy magánszemély már csak egyetlen jogviszonyával összefüggésben jelenthető be kisadózóként – vagyis a jogalkotó véget vetett a többes katázás gyakorlatának.

 

Nem vesztett a népszerűségéből

Bár a szigorítások elvben némileg csökkenthették volna a katás adózási forma vonzerejét, a jelek szerint a változások nem vették el a vállalkozók kedvét a bevált módszertől.

Ha volt is lemorzsolódás, az új katás vállalkozók száma meghaladta azt, ezért a szabályozói változás óta még többen lettek a kisadózók.

A változások bevezetése után már az első három hónapban 7 ezerrel, mintegy 395 ezerre nőtt a katás egyéni vállalkozók száma. A társas vállalkozások csökkenése minimális volt, így összességében valamilyen formában már 429 ezren adóznak a kata módszere szerint – szemben a korábbi 422 ezerrel.

Látható tehát, hogy az ország népességéhez mérten is kifejezetten nagy kört érint a kata mint adózási forma: több mint 400 ezer embernek kell közvetlenül szem előtt tartani az ezzel járó kötelezettségeket.

Számukra kiemelten fontos dátum a hamarosan esedékes adóbevallási határidő, amely az idei évben is február 25.

Jellemzően egyedül vágnak neki

A katás adózás az egyszerűbb konstrukciók közé tartozik, sok esetben az ezt választó vállalkozók maguk igyekeznek megoldani a bevallással járó teendőket.

Szerencsére már ezen a téren is akad hatékony szoftveres segítség.

Az autokata szolgáltatásnak köszönhetően automatizálható az adóbevallás folyamata, amely így hozzávetőleg 15 perc alatt hibamentesen elkészíthető. Az autokata segítégével már több mint 6 ezer bevallás készült, vélhetően az idei határidő előtt további több ezer beadványt készítenek az adózók a megoldás révén.

Az autokata az online számlázók közül kizárólag a Számlázz.hu-ból érhető el, és lényege, hogy sokkal automatikusabbá tegye a katás adminisztrációt. Az adóbevallás támogatásán túl pontosan figyeli és kijelzi a kata- és alanyi adómentes keret alakulását, figyelmeztetéseket küld a teendőkről, határidőkről, valamint egy chatbot segítségével átvilágítja a vállalkozást, hogy a felhasználó biztos lehessen abban, hogy minden rendben van-e a vállalkozása körül, minden teendőt elvégzett-e.

 

Funkciók és segítség

Található benne egy 40 százalékos adókalkulátor, amely a tavalyi változások fényében nagyon fontos funkció. A szolgáltatás ráadásul nem csupán a szoftver használatában merül ki, hanem élő, tanácsadás-jellegű segítséggel is jár. Az autokata használók komoly szakmai segítségre is számíthatnak szakértőktől, az erre a célra szolgáló tudáscentrumon keresztül.

Ez utóbbit emelte ki Kristó Zoltán, az alkalmazást fejlesztő Riport Applications ügyvezetője is. „Fontos, hogy a bevallási procedúra egésze nagymértékben automatizált és egyszerű legyen, egyszóval érthetőbbé tettük az egyébként jellemzően bonyolult adózással kapcsolatos folyamatokat és teendőket. Ennél azonban tovább is megyünk:

meglehetősen látogatott portál az autokata tudáscentruma, havonta 50-60 ezren érdeklődnek a tartalmai iránt. Van ezen felül egy felkészült szakmai ügyfélszolgálatunk is, ahol 48 órán belül szakmai válaszokat kaphat, aki mégis elakad.

Minden automatikus

Pozitívan nyilatkozott az autokatáról Sajti Károly vállalkozó, a Jobbkezem.hu szolgáltatás társalapítója. A weboldalszerkesztéssel és online marketing automatizálással foglalkozó, maga is a kata szerint adózó szakember elmondta: a szolgáltatás igénybevétele előtt külön kellett rögzítenie minden fontos dátumot. „Mindig be kellett írni a naptárba, hogy minek a határideje lesz: mikor kell fizetni az iparűzési adót, a kamarai hozzájárulást, a katát minden hónapban el kell utalni.

A szolgáltatás első fontos előnye, hogy ez automatikussá válik.

Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy minden egyéb tevékenységet is automatikusan végez a program. „Nekem csak annyit kell csinálnom, hogy mindig mindenről számlát adok, és mivel a Számlázz.hu és az autokata össze van kötve, a számlázási információk automatikusan bekerülnek az utóbbiba. Nincs más dolgom, mint tenni a kötelességemet, kiállítani a számlát, és utána minden megtörténik automatikusan” – fogalmazott.   

Regisztráció után a program jól átgondoltan és automatikusan vezet végig a fiókbeállításon és az átvilágításon, így az is sikeresen és könnyedén elkészítheti a bevallását, aki eddig még nem találkozott az autokatával.

Forrás: www.portfolio.hu